Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследват отдел в нюйоркската полиция, вдъхновил един от най-популярните сериали

01 юли 2022, 09:25 часа
Реклама

Министерството на правосъдието на САЩ ще разследва нюйоркската полицейска служба, вдъхновила хитовия телевизионен сериал "Закон и ред: Специален отряд", заради отношението ѝ към жертви на сексуални посегателства, предаде БГНЕС.

Потенциалните обвинения срещу отдела "включват неизвършване на основни действия по разследването, а вместо това засрамване и злоупотреба с оцелелите и повторното им травмиране по време на разследването", се казва в изявлението.

"Жертвите на сексуални престъпления заслужават същите строги и безпристрастни разследвания на техните случаи, каквито полицията на Ню Йорк предоставя на други категории престъпления", се казва в изявлението на Дамян Уилямс, прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Неговият колега от Източния окръг Бреон Пийс допълни, че през последните месеци "от различни източници научихме обезпокоителна информация за дългогодишни проблеми, свързани с начина, по който Специалният отдел е провеждал разследванията си в продължение на много години".

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс, който е бивш началник на полицията в града, както и настоящият началник Кичант Сюъл заявиха, че ще сътрудничат на разследването.

Нюйоркската полиция е най-голямата общинска полиция в САЩ с около 36 000 униформени служители и 19 000 административни служители.

"Закон и ред: Специален отряд" е част от изключително популярния телевизионен франчайз "Закон и ред" и се излъчва по NBC от 1999 г. С не 23 сезона той е най-дълго излъчваният сериал в праймтайма в историята на американската телевизия, а в сряда NBC съобщи, че 24-ият сезон ще стартира през септември тази година.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес