Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Принц Хари получи спортна награда и предизвика голямо възмущение (ВИДЕО)

12 юли 2024, 09:40 часа • 829 прочитания

Принц Хари получи наградата "Пат Тилман" за служба на наградите "Еспи" на ESPN. Той заяви, че я приема "като глас на фондация "Игрите Инвиктус" и хилядите ветерани и военнослужещи", които ги превърнаха в реалност, предаде АФП. "Тази награда принадлежи на тях, а не на мен", каза Хари, въпреки че добави, че приветства възможността да подчертае устойчивостта и постиженията на участниците в "Инвиктус" и техните семейства.

"Такива моменти ни помагат да достигнем до тези, които най-много се нуждаят от нас", каза принцът, който беше придружен от съпругата си Меган Маркъл на церемонията по връчването на спортните награди в Лос Анджелис.

Хари благодари на майката на Пат Тилман, че е присъствала на церемонията. "Нейното застъпничество за наследството на Пат е дълбоко лично и такова, което аз уважавам. Връзката между майка и син е вечна и надхвърля дори най-големите загуби", каза Хари, който на 12 години загуби майка си - принцеса Даяна, която загина в автомобилна катастрофа през 1997 г.

Още: Бащата на Меган Маркъл с тежки думи за нея и децата ѝ

Хари е бивш капитан от британската армия, който е служил два пъти в Афганистан. Той стартира "Игрите Инвиктус" за ранени, пострадали или болни военнослужещи, които все още служат, както и за ветерани.

Възмущение заради наградения принц

Наградата е кръстена на Пат Тилман, който се отказва от успешната си кариера в НФЛ, за да се присъедини към рейнджърите на американската армия след атентатите от 11 септември 2001 г. и е убит в Афганистан през 2004 г. при инцидент, за който по-късно се установява, че е "приятелски огън", пише БГНЕС.

Още: Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Майката на Тилман, Мери Тилман, разкритикува телевизионната компания ESPN, създател на наградата "Еспис", за избора на принца за носител на наградата. Тя посочи, че има други хора в общността на ветераните, които нямат "парите, ресурсите, връзките или привилегиите, които има принц Хари".

Снимка: Getty Images

От ESPN защитиха решението си да наградят именно Хари, като обясниха, че "Игрите Инвиктус" и усилията, които принцът полага за осъществяването им, заслужават да бъдат отбелязани.

Поредното недоволство срещу принц Хари е още един знак, че наглед успешната му кариера в САЩ е белязана от много проблеми, които може и да го убедят да се върне във Великобритания.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес