Опит за преврат в Боливия, президентът нареди на армията да се намеси (ВИДЕО)

3431
Опит за преврат в Боливия, президентът нареди на армията да се намеси (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Военен преврат се осъществява в момента в Боливия, предаде Ройтерс, като добави, че президентът на страната Луис Арсе е заповядал на военнослужещите, които нахлуха в президентският дворец в столицата Ла Пас, да прекратят действията си.

Танк е разбил портала на президентския дворец в столицата Ла Пас, а въоръжени военнослужещи са нахлули в сградата. "Ако зачитате йерархията на военното командване, изтеглете всичките си сили сега. Това е заповед", заяви Арсе, който като президент на страната е върховен главнокомандващ. Държавният глава призова боливийския народ на Боливия да защити демокрацията срещу военната хунта.

Президентът на Боливия заподозря късно снощи военен преврат поради "необичайна мобилизация" на някои военни подразделения в Ла Пас, а бившият президент на южноамериканската страна Ево Моралес на свой ред е обвинил в заговор главнокомандващия местната армия генерал Хуан Хосе Сунига. Арсе и Сунига са се срещнали, но генералът е отказал да спре с действията си.

Струпване на тежко въоръжени военнослужещи и бронирани бойни машини е забелязано на централния площад "Мурильо" в Ла Пас, отбелязва агенцията. "Тримата началници на въоръжените сили дойдоха да изразят своето безпокойство. Ще има ново правителство, със сигурност нещата ще се променят. Страната ни не може повече да продължава по този начин. Засега обаче признаваме президента Арсе за върховен главнокомандващ", заяви Сунига пред местен телевизионен канал, цитиран от Ройтерс.

Още: Руски и китайски фирми ще строят заводи за литий в Боливия

"Спрете да унищожавате страната, спрете да вкарвате народа в бедност, спрете да унижавате армията", каза генералът на централния плащад преди щурма на президентския дворец. Той обеща, че ще освободи всички политически затворници, в това число и изпълнявалата длъжността на временен президент на Боливия Дженин Анес, осъдена за извършване на държавен преврат.

Моралес, който публично се разграничи от някогашния си политически съмишленик Арсе, обвини Сунига в подготовка на държавен преврат посредством въоръжените сили и призова за общонационална стачка и блокада на главните пътища в страната. "Няма да позволим армията да подкопава демокрацията и да сплашва народа", заяви бившият президент на Боливия.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че "Европейския съюз осъжда всеки опит за нарушаване на конституционния ред в Боливия и за сваляне на демократично избраното правителство", предаде БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън с контраатака: Не дебатирам толкова добре, но умея да казвам истината!

МВФ дава над 2 млрд. долара за Украйна

САЩ дава още мощна военна помощ на Украйна

САЩ ликвидираха 7 дрона на хутите

Колумбийски журналист беше убит в размирен регион на страната

Тръмп не вярва, че Байдън ще се откаже от президентската надпревара

Eкипът на Байдън обяснява неуспеха му в дебата с "прекомерна подготовка"

Кремъл с опровержение: Путин не е ставал посред нощ, за да гледа дебата Байдън-Тръмп

Слабото представяне на Байдън в дебата засенчи лъжите и неточностите на Тръмп: Business Insider

NYT: Паника - демократите искат да сменят Байдън като кандидат за президент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка