Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Круизен кораб с богаташи заседна край Гренландия

13 септември 2023, 06:47 часа
Реклама

Луксозен круизен кораб, превозващ 206 души, е заседнал в отдалечената източна част на Гренландия, а най-близката помощ по море е на няколко дни път, съобщи във вторник Съвместното арктическо командване на датските военни (JAC).

В понеделник корабът Ocean Explorer заседна на плитчина в Алпефьорд в национален парк на около 1 400 км североизточно от столицата на Гренландия Нуук, се казва в изявление на JAC.

Няма данни за пострадали, заявиха от JAC.

"Круизен кораб в беда в националния парк очевидно е тревожен факт. Най-близката помощ е далеч, нашите подразделения са далеч, а времето може да бъде много неблагоприятно", каза в изявлението ръководителят на операциите на JAC, командир Брайън Йенсен.

"В тази конкретна ситуация обаче не виждаме непосредствена опасност за човешкия живот или околната среда, което е успокояващо", добави той.

Говорител на австралийския круизен оператор Aurora Expeditions заяви в изявление по електронната поща, че всички на борда са в безопасност и са добре.

JAC заяви, че най-близкото й звено е било инспекционен кораб на около 1200 морски мили по време на инцидента, което означава, че може да достигне до спрелия кораб най-рано в петък сутринта местно време.

Командването на Арктика заяви, че е помолило круизен кораб, намиращ се по-близо до " Ocean Explorer", да остане в района, за да може да окаже помощ в случай на промяна на ситуацията, предава БГНЕС. 

ОЩЕ: Жена загина след падане зад борда на круизен кораб 

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес