Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белият дом: В НАТО няма консенсус за покана към Украйна

18 октомври 2024, 10:17 часа • 895 прочитания

"Сред съюзниците от НАТО се обсъжда покана. В момента няма консенсус да се предложи покана на Украйна". Това обявиха от Белия дом след зададен им конкретен въпрос каква е позицията на САЩ и Алианса по първата точка от "Плана за победа" на украинския президент Володимир Зеленски.

Тя гласи, че за да се победи Русия във войната в Украйна, най-напред Киев трябва да получи бърза покана за членство в НАТО.

Още: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите

"Но както знаете, на срещата на върха на НАТО само преди няколко месеца - през юли - всички 32 съюзници потвърдиха, че Украйна е на необратим път към членство. Така че въпросът е за тактиката как да се насърчи този път и как да се постигне консенсус за следващите стъпки", обяви говорител на Белия дом на брифинг. По този начин САЩ потвърдиха, че към момента няма развитие относно скорошно решение да се покани Украйна в Алианса.

Генералният секретар на НАТО вчера, 17 октомври, също даде уклончив отговор за бъдеща покана за членство на Украйна: Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО.

„Поканата за членство в НАТО е единственият начин Украйна да оцелее след руската инвазия“, каза Зеленски, цитиран от Financial Times. „Путин разбира само от власт. Трябва да притиснем нашите съюзници да действат сега“, допълни той.

Как действат САЩ по останалите точки от "Плана за победа"?

От администрацията на Джо Байдън добавиха, че се водят активни разговори по различните елементи на "Плана за победа" на Зеленски, който бе представен пред украинския парламент и пред евролидерите в два поредни дни. Самият Байдън също е видял плана преди няколко седмици, когато украинският лидер беше на посещение в Ню Йорк за среща на Общото събрание на ООН.

"Има определени елементи, които в момента изпълняваме по отношение на осигуряването на допълнителен военен капацитет, което също е елемент от плана", обявиха от Белия дом. Преди дни САЩ заявиха, че предоставят на Украйна нов пакет военна помощ на стойност 425 млн. долара.

Още: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

Другите елементи на плана на Зеленски съдържат точки за неядрено възпиране на Русия, съюзническа защита на важните ресурси на Украйна, разполагане на украински военни в Европа заедно със сили на НАТО. Три от приложенията на плана пък остават засекретени и само определени партньори на Киев знаят за какво става въпрос в тях.

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

Снимка: Getty Images

"Споменахте дискусията за критичните минерали. Знаете ли, не знам какво ще кажат другите нации по този въпрос, но това е въпрос, по който се ангажираме заедно с другите елементи на плана", обявиха от Белия дом.

"Така че някои от тези неща очевидно са дългосрочни и Украйна би искала да ги осъществи в продължение на много, много години, а може би и десетилетия. Други са по-краткосрочни, особено по отношение на някои от военните способности, които те искат да си осигурят в момента. Някои от тях вече активно изпълняваме. И така, това ще бъде един непрекъснат разговор", посочи говорител на администрацията.

Още: Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

"Основното за Съединените щати и за президента Байдън е, че искаме да поставим Украйна в позиция на сила. Искаме тя да надделее в тази война и трябва да ѝ предоставим необходимите за това способности. Но не можем да направим това сами. Трябва да го направим заедно с нашите партньори и съюзници, поради което президентът Байдън призова за среща на високо равнище в Рамщайн - среща на ниво лидери на т.нар. Контактна група по въпросите на отбраната на Украйна. Ние отложихме това и то вероятно ще се състои през следващия месец, през ноември. Нямам дата, която да ви съобщя, но смятаме да проведем тази среща следващия месец", казаха от Белия дом, според официалното съобщение в сайта на администрацията на американския президент.

Още: Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не (ВИДЕО)

Припомняме, че Байдън отложи визитата си в Берлин заради урагана, връхлетял Флорида, но сега е на посещение в Германия и ще се срещне с канцлера Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Киър Стармър.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес