Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия се намесва в нова война - дали заради уран?

29 декември 2020, 12:10 часа
Реклама

В интернет вече циркулира снимка от Централноафриканската република (ЦАР), на която се виждат два многоцелеви вертолета Ми-8 на руските ВКС, пише руското издание topcor.

Припомняме, че Русия изпрати в ЦАР 300 наемници от руската ЧВК "Вагнер", за което Actualno.com съобщи още преди седмица. Очевидно е, че Русия се въвлича в нова война. Въпросът е защо.

Следва да се отбележи, че според мониторингови източници, на 24 декември 2020 г. тези два вертолета са доставени в столицата Банги с руски транспортен самолет Ан-124 (рег.№82035).

Сега в ЦАР се води ожесточена гражданска война. С правителството воюват въстаници от „Коалиция на патриотите за промени”, оглавявана от бившия президент на страната Франсуа Бозизе. Той удържа победа в предишната гражданска война от 2001 до 2003 г. и ръководеше ЦАР до 2013 г.

Според политолози сега жителите на ЦАР основно преживяват за сметка на селското стопанство. Да 2013 г. страната експортирала залежи от елмази и злато. След това голяма част от находищата и мините попаднала в ръцете на бунтовниците и над този вид продукция било наложено международно ембарго.

ЦАР обаче разполага с още по-интересна суровина – това е уранът. Интересът в света към тези уранови находища непрекъснато се увеличава. На първо място са французите, но според експерти Русия също има проекти, макар в зачатъчно състояние.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес