Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извадиха десетки тела на мигранти от Атлантическия океан

05 юли 2024, 09:26 часа
Реклама

Бреговата охрана в Мавритания е извадила 89 тела на мигранти от лодка, която се е преобърнала в Атлантическия океан в понеделник (1.07). Девет души, сред които и петгодишно момиченце, бяха спасени, но десетки други са в неизвестност.

Оцелелите твърдят, че плавателният съд, традиционна рибарска лодка, е отплавал миналата седмица от сенегалско-гамбийската граница със 170 души на борда. Лодката се е преобърнала край югозападното крайбрежие на Мавритания.

Още: Праща ги на война: Как Русия се отърва от 10 хил. мигранти

Двойно повече мигранти

Мавритания е ключов транзитен пункт за мигрантите, които се опитват да достигнат Европа от Западна Африка, като миналата година от страната са тръгнали хиляди лодки. Най-честата дестинация по опасния маршрут са Канарските острови в Испания.

Испанското правителство твърди, че миналата година там са пристигнали близо 40 000 души - двойно повече от предходната година. В отчаянието си да стигнат до Европа мигрантите често пътуват с претоварени лодки. По оценки на благотворителната организация Ca-minando Fronteras през първите пет месеца на 2024 г. повече от 5000 мигранти са загинали при опит да достигнат Испания по море, предава BBC.

През април ЕС отпусна на Мавритания помощи в размер на 210 млн. евро (177 млн. паунда; 225 млн. долара) - почти 60 млн. евро от тях ще бъдат инвестирани в борбата с нелегалната миграция към Европа.

Още: Невероятно, но факт: Мигрантският наплив е намалял със 70%

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес