Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Една трета от момичетата ги омъжват преди 18 г.: Африканска държава въведе забрана на детските бракове

03 юли 2024, 13:14 часа
Реклама

На церемония, организирана от първата дама Фатима Био в столицата Фрийтаун, Сиера Леоне прие нов закон за забрана на детските бракове с много аплодисменти.

Гостите, сред които бяха и първите дами на Кабо Верде и Намибия, наблюдаваха как съпругът ѝ - президентът Джулиъс Маада Био - подписа Закона за забрана на детските бракове. Сега всеки, който участва в брака на момиче под 18-годишна възраст, ще бъде лишен от свобода за най-малко 15 години или ще бъде глобен с около 4 000 щатски долара (3 200 паунда), или и двете.

Студентката Хадиджату Бари, чиято сестра е омъжена на 14 години, казва пред BBC, че приветства забраната, но съжалява, че тя не е влязла в сила по-рано, за да спаси по-малката ѝ сестра. „Наистина ми се иска това да се беше случило по-рано. Можеше поне да спаси сестра ми, приятелите ми и другите съседи“, казва 26-годишната студентка по изследвания на пола.

Още: 63-годишен свещеник се ожени за 12-годишно момиче (ВИДЕО)

Насилствени бракове

Сиера Леоне е патриархално общество и е обичайно бащата да дава насила ръката на дъщеря си за брак. Г-жа Бари се сблъсква с тази заплаха на 10-годишна възраст. Тя се противопоставя и бяга от семейния дом, след като баща ѝ се отрича от нея. Имала късмет, че намерила учители, които плащали таксите за обучението ѝ, и съчувстващ служител от Агенцията на ООН за защита на децата, който ѝ помогнал с жилище. Но тя казва, че за живеещите в селските райони е трудно да се противопоставят на традициите и че за да бъде ефективен новият закон, всяка общност трябва да бъде информирана за него. „Ако всички разберат какво ги чака в случай, че го направят, сигурна съм, че тази страна ще бъде по-добра“, казва г-жа Бари.

Една трета от момичетата ги омъжват преди 18 години

Министерството на здравеопазването изчислява, че една трета от момичетата се омъжват преди да навършат 18 години, което е причина за големия брой смъртни случаи на родилки в страната - едни от най-високите в света. Сред лицата, които подлежат на наказание съгласно новите правила, са младоженецът, родителите или настойниците на детето булка и дори тези, които присъстват на сватбата, предава BBC.

Първата дама, която е начело на кампанията срещу сексуалното насилие, откакто съпругът ѝ става президент преди шест години, иска подписването на закона да бъде голямо събитие. След като преди няколко седмици депутатите приеха закона, той не беше широко отразен на местно ниво. По време на церемонията президентът Био заяви, че неговата „мотивация и ангажираност с предоставянето на права на жените и момичетата са здраво вкоренени в личния ми житейски път“. Осемгодишната му дъщеря беше сред хората, които наблюдаваха подписването на закона.

Още: Сиера Леоне: ужасът на децата войници

60-годишният президент обясни как е загубил баща си в ранна възраст и е бил отгледан от майка си, а по-късно и от по-голямата си сестра, които „ме подкрепяха и насърчаваха да преследвам мечтите си по най-добрия начин“. Той призна ангажимента на съпругата си да се бори за правата на жените: "Заедно искаме да изградим една овластена Сиера Леоне, в която на жените се дава равна възможност да разгърнат пълния си потенциал. Винаги съм вярвал, че бъдещето на Сиера Леоне е в ръцете на жените".

Правозащитниците реагираха положително на закона, като го нарекоха преломен момент. На своята страница в Х Бюрото по африканските въпроси на САЩ приветства приемането на закона, като заяви, че „значимият етап не само защитава момичетата, но и насърчава стабилната защита на човешките права“.

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес