Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравето е най-важно – корона да му сложиш

09 ноември 2020, 09:39 часа
Реклама

Български лекарски съюз (БЛС) и Сдружение "Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма" започват Информационна кампания за популяризиране необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма - "Дари плазма! Спаси трима!".

За съжаление у нас са все още малко хората, които даряват така важната за лечението реконвалесцентна кръвна плазма. Но има и добра новина и тя е, че преборилите болестта у нас се увеличават всеки ден и вече са близо 22 000. И всеки един от тях, отделяйки по-малко от два часа от времето си може да помогне на трима души, които имат нужда от преливане на реконвалесцентна плазма, за да се преборят с коварната болест.

Както всеки с една мозъчна клетка може да се сети, горните два абзаца представляват призив на БЛС за помощ. И тук отново се намесва нашата реалност ...

За незапознатите – за да дариш такава кръвна плазма, трябва обезателно да представиш PCR тест! Въпросът е защо, след като бързите тестове за антитела показват дали си прекарал инфекция или не. Ще кажете, бързите тестове лъжат – ами и PCR-ите не са 100% точни и това е многократно казвано! Да не би при даряване на плазма да няма начин да се установи дали ще свърши работа или не? Или може би се опасява държавата ни, че толкова много доброволци ще се спуснат да даряват, че няма да смогнат кръвните центрове?

Цялата тази работа е още един щрих как всъщност държавата у нас пречи. Не просто пречи, тя спъва, задушава! И как да е иначе, след като в петък гръмнаха обвиненията, че управляващите карат болен от коронавирус депутат да идва на работа, че да удържат кворума за държавния бюджет? Вярно ли е? И ако е, само един ли е? При тази новина се сетих за депутата от БСП Димчо Михалевски, който почина по времето на кабинета Орешарски – който има очи от тогавашните управленски кадри, може също да разкаже откровено за края на живота му и в политиката. Но то тези, които управляват, имат очи на първо място за пари – винаги! Затова сега няма достатъчно апарати за дарения на кръвна плазма - всъщност за плазмофереза има едноцифрен брой апарати! И лекари казват, че чисто нов апарат струва само 50 000 лв., има и втора употреба, между 10 000 и 15 000 лева!

Автор: Ивайло Ачев

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес