Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В парламента - на листче, у тях - и по стените. Какво нарисува Борисов, ще видим наесен

05 юли 2024, 08:38 часа
Реклама

Какво си рисуваше Бойко Борисов по време на скучния парламентарен дебат? Вариант 1 - друга къща, не в Барселона. Вариант 2 - чекмедже с повече отделения. Вариант 3 - автопортрет на художника като млад.

Така или иначе, тънем в догадки и никой не разбра. А би трябвало, защото може точно там да е ключът към въпроса какво смята да прави Борисов оттук нататък. И истината за нарисуваното от Борисов ще се види наесен, когато вероятно ще имаме още по-различен парламент.

Чертежите му за управление за пореден път се оказаха сгрешени. Потенциални партньори не се задават на хоризонта. Шепата верни хора, които се надяваха да станат министри, едва ли са очаровани от перспективите пред партията, които стават все по-неясни.

Още: Пикасо от ГЕРБ: Докато депутатите се карат за кабинета Желязков, Бойко Борисов рисува (СНИМКА)

Пред очите на всички активисти на ГЕРБ е скорошният конфуз с Мария Габриел, която пожертва еврокариера от най-висок клас, за да се върже за банкянската каруца. Странно, но същата грешка направи и интелигентният Росен Желязков. Част от хората, чиито имена видяхме в списъка с министри, също са имали и по-добри варианти.

Но, както всички знаем, Борисов е магьосник. Може така да ти замотае акъла, че да забравиш с кого си имаш работа. Така и стана - повярвалите в поредното му възшествие сигурно място не си намират от това колко доверчиви са се оказали, та да позволят имената им да се търкалят в поредния несбъднат кабинет.

Каквито и механики да се измислят - ротация, сглобка и други такива - нещата вече изглеждат съвсем прости. Вървим към избори.

Още: "На ГЕРБ не му се управляваше много, просто бяхме отговорни": Борисов обяви бойкот на всякакви нови преговори

Този простичък факт обаче видимо вбесява Бойко Борисов. Истината е, че най-големият губещ в момента е той. Отдавна не сме го виждали толкова нервен. И ако в парламента просто си драскаше ескизи по едно листче, у тях сигурно е изрисувал и стените.

Разбираме го.

Голям стрес е да се обявиш за победител и изведнъж да се окаже, че не само не си победил, ами даже са те прецакали. Още по-гадно е, когато не става въпрос за еднократна или моментна загуба, а за трайна тенденция.

Това дето ще размажем конкуренцията, ще я бием като шкембе в дувар и ще я прегазим с 200, са само приказки за повдигане на бойния дух.

Истината е следната.

През 2009 г. ГЕРБ взема 1 678 641 гласа.

През 2013 - 1 081 605 гласа.

През 2014 г. - 1 072 491 гласа.

През март 2017, все още без СДС - 1 147 292.

През април 2021 гласовете вече са 837 707.

През юли същата година за Борисов гласуват 642 165 българи.

Следват 2022 г., когато ГЕРБ печели - 634 627 гласа.

През 2023 те са 669 924.

И стигаме до 2024 г., когато гласа си за ГЕРБ дават 530 658 души.

Трябва да смяташ хората за малоумни, че да ти вярват на твърдението колко велика е тазгодишната ти победа.

Цифрите могат да се тълкуват, обясняват и интерпретират по всевъзможни начини, но с просто око е видно, че ерата “Борисов” приключва. След серията неуспешни опити за правителство едва ли ще има желаещи за по-нататъшни експерименти и около Борисов ще останат само онези, които извън сянката му са тотално неразпознаваеми.

Още: Божидар Божанов: Борисов всъщност не иска да управлява, защото Пеевски контролира всички

Разбира се, всяка партия си има възходи и падения и никоя, поне у нас, не успява да остане на върха толкова дълго, колкото му се иска на нейното ръководство.

При ГЕРБ не може да се отрече дългото участие в управлението на страната, нито умението на Борисов да се лансира и балансира насам-натам, нито пък безбройните поводи за шеги и закачки, свързани с този селфмейд роден политик.

Но не може да се отрече и това, че трендът е низходящ и че тази партия скоро ще бъде само и единствено в опозиция, тъй като нейният лидер няма да понесе унижението да направи обща политическа формация с някой друг, който да му шеф. Ако не се откаже от политиката, Борисов е обречен да бъде в опозиция и му е много трудно да приеме това.

Впрочем, той печели от всички скандали около ДПС, защото прожекторите са насочени другаде и неуспехът му да състави правителство все едно не е негов. Цялото му поведение говореше точно това - ето, вижте го Делян какво направи, издъни работата, не може да се разчита на него.

Подобно оправдание, при това звучащо напълно логично, тепърва ще подемат глашатаите му по медиите. То ще е валидно само до момента, в който Борисов реши да каже сбогом на политиката.

И да се отдаде на рисуването.

Автор: Евелина Гечева

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес