Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омразата към циганите ще ни разруши

17 март 2015, 11:55 часа • 16072 прочитания

Омразата към циганите е факт, който пречи на трезвата преценка как можем да се справим с проблемите, произлизащи от сегрегацията на един толкова голям етнос.

Българският народ Е толерантен, но по-скоро на ниво действия, а не на ниво състояние на ума.

Само в интернет човек да погледне, веднага разбира мащабите на подтисканото недоволство. 3 произволни нови коментара под материал по въпроса:

"Положението в държавата е КРИТИЧНО! Циганската общност да се отдели с бариери и да се самоуправляват. Да се направи спешна химическа кастрация на рискови групи, бездомници...! Забрана за повече от 1 дете! Високи глоби и затвор! Китайците го постигнаха"

"Проблема са циганите, трябва да бъдат наказани безмилостно за престъпленията си. Рязане на уши, на пръсти....разстрел само така ще се научат тези човекоподобни"

Всички циганки от раждането със спирала, всички цигани да минават на задължителна кастрация! Проблемите ще се решът много бързо.

Наистина ли хора с подобни разбирания мислят, че ТОВА е пътят да решим циганския проблем?

Циганите са най-голямото малцинство у нас. Не можем да си позволим да правим грешни стъпки с тях, защото те ще стават все повече. В наш интерес е да не бъдат гневни, потиснати, агресивни.

Вариантите за тяхната абсолютно задължителна интеграция, ако искаме да опазим държавата си стабилна и спокойна, минават при всички положения през 3 основни точки - образование, находчива социална система и прилагане на закона. Омразата е абсолютно непродуктивна.

Образование, защото ако циганите днес са проблематични, това е в огромна степен защото са необразовани. Когато им се позволява да не пускат децата си на училище този порочен и провален модел само се мултиплицира.

Находчива социална система, защото бизнесът с помощи ощетява държавата, а не допринася за интеграцията. Същата тази държава има механизми за поставяне на условия и обвързване на отпускането на помощи с други изисквания, които сега не съществуват, а биха се отразили положително.

Прилагане на закона, защото нарушителите, независимо от етническата си принадлежност по принцип, трябва да бъдат наказвани както повелява законът. Факт е, че сред циганите има сериозен криминален контингент. Той трябва да понесе пълна наказателна отговорност, за да имат останалите пример, че беззаконието не е средата, в която могат да съществуват.

Факт е обаче, че засега не се прави абсолютно нищо по отношение на интеграцията на циганите. Не защото няма начин, а защото няма желание. Защото постоянно има избори, а това е контингент, който се манипулира и използва изключително успешно. Цели лобита, които държат в ръцете си огромна власт, изобщо нямаше да съществуват, ако циганите не се намираха в положението, в което са днес.

Затова омразата не помага. Няма и да помогне. Напротив - само с непредубедено съзнание може да се стигне до формулата за нормално и спокойно съвместно съществуване.

Не циганите са проблемният фактор в "циганския въпрос". Проблемният фактор яде кюфтета в парламента.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес