Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наглост и тъпота за 1,60 лв.

13 април 2016, 10:40 часа • 13641 прочитания

Цената на билета се повишава, за да се осигури повече контрол в градския транспорт. Към него щели да се присъединят и представители на МВР. Това заяви тази сутрин Зафир Зарков от ГЕРБ и си позволи да определи протеста срещу поскъпването на билета като популистки.

С това изказване ГЕРБ все повече става синоним на тъпота и наглост.

Ще има много набити контрольори, каза един от пътниците в интервю днес (12 април). Така е ще има. Докато се светнат, че е по-добре да си намерят друга работа, вместо да застават срещу брат, майка, приятел, пътуващ в мизерния градски транспорт в София безплатно, за да спестят някой лев. Точно като тях.

Още повече, че контрольорите в повечето случаи са жени, а ако са мъже те са в напреднала възраст и в недобро физическо състояние.

Защото българите може да сме всякакви, но сме хора. И не е нужно да мине много време, за да си дадат сметка от „контролиращият персонал“, че се изправят срещу своите.

Пресен случай от преди два дни. В трамвай се качват две контрольорки. Един дядо е без билет. Контрольорката му обясни, че картата му струва 8 лв. А той – как осем лева, че как ще си купя лекарствата. В същото време хващат двама „чужденци“. По-възрастният успя да избяга, но по-младият е „приклещен“. Отказва да плати. Подава се сигнал на 112. От полицията се обадиха няколко пъти, проследявайки маршрута на трамвая. Накрая се разбраха, че ще чакат на последната спирка. Там ги нямаше. Накрая контрольорките, прекарали вече 20 мин. с това момче си говореха приятелски с него… и го пуснаха. Полиция още нямаше.

Вчера (12 април) в кв. "Факултета" беше открит трупа на издирваният в продължение на няколко дни убиец от кв. "Надежда". В малка София бяха нужни 7 дни, за да се намери този човек. Кв. "Факултета" е едно от местата, където полиция от няколко години няма. Пред самия Западен парк, откъдето започва квартала, всяка вечер се правят дрифтове. Полиция идва само ако се подаде сигнал. Не вярвам, че не знаят, че когато не се подава сигнал няма дрифтове, както и че районът е криминогенен. Но за какво говорим? Преди година убиха момче в "Борисовата градина", а въпреки видеонаблюдението, предоставено от Столична община, убиецът още не е открит. В момента полицаите са в протестна готовност.

Опитвате се да запълните дупките, причинени от липса на държава с финансови санкции (защото билет от 1,60 е финансова санкция) към онези, станали жертва именно на тази липса на държавност.

Искам да видя как ще бъде свален един трамвай №10, пълен с роми, които ще бъдат арестувани и накарани да платят билет от 20 лв. или глобата от 200 лв.

Още ли вярвате, че ще намерите ефективни контрольори, придружени с полиция, за да си защитите „политиката“?

Трябва да си наистина или много тъп, или много алчен, за да го вярваш.

С тези мерки насаждате напрежение. Политиката ви е агресивна към обикновените граждани и не се учудвайте, че получавате същото в отговор, както и че рано или късно, дори като ваши служители те ще се обърнат срещу вас.

Време е да си дадете сметка, че не контролирате нещата, не контролирате хората и най-важното – нямате тяхната симпатия.

Левчето и шейсет стотинки може да си го сложите в перфоратора.

Автор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес