Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

USAF отново приеха бомбардировач В-52Н, изведен от употреба през 2008 г.

15 март 2021, 14:42 часа • 1448 прочитания

Американските военновъздушни сили са върнали в експлоатация бомбардировача B-52H „Wise Guy" (Мъдрецът), е построен в началото на 60-те години и изпратен на склад в пустиня в Аризона през 2008 г. след извеждане от експлоатация. Върнат от „гробището на самолетите" и възстановен, ракетоносецът е официално приет отново, според американски медии, цитирани от warfiles.ru.

Решението за неговото връщане във ВВС на САЩ е взето след загубата на един B-52 на остров Гуам през 2016 г. Работата е там, че според решението на американския Конгрес, в американските ВВС трябва да има 76 броя стратегически бомбардировачи B-52. Тъй като нов B-52H Stratofortress не е строен отдавна, беше решено да се възстанови консервираният самолет.

Самолетът беше изваден от базата Дейвис-Монтен през 2019 г., след което започна работа за привеждането му в боеготово състояние. Според наличната информация, преди да бъде изпратен за съхранение, този B-52 е летял повече от 17 хиляди часа и за връщането му в експлоатация са похарчени 30 милиона долара.

Отбелязва се, че това не е единственият възстановен стратегически бомбардировач, първият B-52 „Ghost Rider" (Призрачен ездач) е върнат във ВВС през 2015 г.

Авиобазата Дейвис-Монтен, наричана още „гробището на самолетите", се намира близо до град Тусон в Аризона. На територията на авиобазата се съхраняват над 4400 летателни апарата, включително 40 космически кораба.

Превод: Ганчо Каменарски

Ганчо Каменарски
Ганчо Каменарски Отговорен редактор
Новините днес