Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Блинкен за ядрените заплахи на Путин: Това е напълно безотговорно

26 септември 2024, 21:30 часа • 851 прочитания

Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи като напълно безотговорни заплахите на руския президент Владимир Путин да използва ядрено оръжие, в случай по-специално на масирани въздушни атаки срещу Русия, предаде Франс прес.

"Това е напълно безотговорно и мисля, че много хора по света го казаха ясно, когато той отправи заплахата за ядреното оръжие, в това число и Китай в миналото“, заяви Блинкен.

Заплахата Путин отправи вчера. Той предупреди, че неговата страна би могла да използва ядреното оръжие в случай на масирани въздушни атаки и че всяко нападение, подкрепяно от ядрена сила, би могло да бъде смятано за съвместна агресия, пише БГНЕС.

 Още: Путин плаши наред: Иска промени в реда за използване на ядрено оръжие

"Фактът, че го прави сега, докато целият свят се е събрал в Ню Йорк, в това число и, за да говори за необходимостта от по-голямо разоръжаване и от по-голямо неразпространение, ще бъде много зле възприет в света“, каза Блинкън.

Държавите, притежаващи ядрено оръжие, трябва да престанат да си играят с бъдещето на човечеството, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, призовавайки Русия и САЩ да се ангажират отново със стъпки, целящи ограничаване на този вид въоръжения.

"Никога от най-лошите часове на Студената война досега призракът на ядрените оръжия не е хвърлял такава голяма сянка“, заяви Гутериш по време на конференция в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"Перченията във връзка с ядрените оръжия достигнаха своя пароксизъм. Чуват се дори заплахи за използване на ядрени оръжия“, заяви той.

Още: ООН осъди гласуването за руски президент в окупираните украински територии

Според Гутериш светът е навлязъл във форма на отклонение от нормалното. „Въпреки огромните и екзистенциални рискове, които тези оръжия крият за човечеството, ние не сме по-близо до тяхното изчезване, отколкото бяхме преди 10 години“, заяви Гутериш. „Честно казано ние вървим в напълно противоположната посока“, каза той.

Гутериш призова страните, които имат ядрени оръжия, да изпълняват ангажиментите си и да зачитат задълженията си относно разоръжаването.

"Докато ядрените оръжия не бъдат елиминирани, тези държави трябва да се ангажират, да не ги използват, при каквито и да е обстоятелства“, подчерта Гутериш. "Освен това те трябва да демонстрират по-голяма прозрачност по всички въпроси, касаещи тези оръжия“, каза той.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес