Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Назначиха приемник на убития ирански генерал

03 януари 2020, 13:55 часа • 6064 прочитания

Върховният духовен водач на Иран назначи заместник-ръководителя на силите за операции в чужбина на революционната гвардия Есмаил Каани да замени командира си, след като той беше убит при американски удар в Багдад.

"След мъченическата смърт на славния генерал хадж Касем Сюлеймани, аз назовавам бригаден генерал Есмаил Каани за командир на силите Кудс на Ислямския революционен гвардейски корпус", казва аятолах Али Хаменей в изявление, публикувано на официалния му уебсайт.

Каани е описан от Хаменей като един от "най-награждаваните командири" на гвардията по време на войната между Иран и Ирак през 1980-88 г.

"Заповедите за силите (Кудс) остават точно такива, каквито бяха по време на ръководството на мъченика Сюлеймани", каза върховният лидер.

"Призовавам членовете на силите да бъдат представени и да си сътрудничат с генерал Каани и му пожелавам божествено благоденствие, приемане и ръководство", добави той.

Междувременно десетки хиляди хора излязоха на улиците на Техеран, за да протестират срещу американските „престъпления“, предаде АФП.

Скандирайки "Смърт за Америка" и държейки плакати с убития командир Касем Сюлеймани, демонстрантите изпълниха улиците в няколко квартала в центъра на Техеран след петъчните молитви.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес