Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пригожин и "Вагнер" показват отслабващата хватка на Путин

24 юни 2023, 17:55 часа • 14402 прочитания

За пореден път войната на Владимир Путин срещу Украйна взе обрат, който той не е очаквал. Кратката реч на руския лидер, в която той осъди групировката "Вагнер" на Евгений Пригожин, и това, което изглежда е сериозен бунт, показа, че той знае колко опасна може да бъде ситуацията за него - но ако има убедителен план как да се справи с нея, той не го сподели.

Путин сравни действията на Пригожин с "интригите", които, според него, са сринали руската армия, а след това и самата държава през 1917 г. Той не греши - това не е по-различно от начина, по който частите на руската армия масово напускаха фронта по време на този военен срив.

Предизвикателната реторика на Путин, който обещава да се справи твърдо с това предателство, идва след седмици на мълчание по отношение на нарастващата конфронтация между Пригожин и редовната армия на Русия. Позоваването на случилото се през 1917 г. може да означава, че Путин осъзнава, че е отлагал това твърде дълго и е позволил да се появи истинско предизвикателство за стабилността на властта му в Русия.

Пригожин и силите, които стоят зад него, не са в състояние да оспорят пряко властта на Путин, дори и да искат. Но косвено те вече показаха слабостта на тази хватка. Една въоръжена сила обикаля Южна Русия и иска признание от държавните власти. Това е далеч от единството на властта, за което Путин работи толкова дълго.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА В РУСИЯ - ТУК!

Ситуацията все още е динамична. При всяко противопоставяне между руските сили за сигурност и войските на „Вагнер“ много неща могат да зависят от това, което се случва на местно ниво. „Вагнер“ имат дългогодишни близки отношения със специалните сили на руското военно разузнаване, включително общи бази и съоръжения. Трудно е да се каже накъде ще се ориентират тези сили или някое от другите подразделения, които са разположени, за да блокират евентуално придвижване на основните сили на „Вагнер“ навътре в Русия и към Москва. Единици или групи от някоя от руските военни, паравоенни или разузнавателни организации, които променят своята лоялност и застанат на страната на Пригожин - или просто откажат да му пречат, биха могли бързо да променят баланса на силите.

Макар че за Киев е добра новина, че част от руските сили ще бъдат временно разсеяни, никой не бива да си въобразява, че това развитие ще намали заплахата за Украйна и Европа. Аргументът на Пригожин не е свързан с войната - той е свързан с начина и причините за нейното водене. Това е конфронтация между едни от най-лошите хора в света, в спор за това как най-ефективно да се унищожи Украйна.

Украйна ще търси възможност да превърне вътрешния хаос в Русия в предимство на фронтовата линия. Дори бунтът на Пригожин да бъде овладян бързо, той със сигурност ще внесе объркване и несигурност сред руските войници и командири, в по-широк план, и украинските информационни операции трябва да съумеят да го използват и увеличават.

Русия предприе мерки за ограничаване на достъпа до интернет, за да намали обхвата на съобщенията на Пригожин. Има интересна ирония в това, че руските власти се оплакват от доминирането на „Вагнер“ в медийния наратив, след като през всичките години на Пригожин е било поръчан от Русия да управлява "ферми за тролове", за да прави точно това.

Тази демонстрация на уязвимостта на Русия само отново подчертава колко жизненоважно е да продължим да подкрепяме безрезервно Украйна. Внушението, че Русия не може да бъде победена и затова е по-добре да не се опитваме да я победим, а единственият път напред е "уреждане чрез преговори", беше напълно унищожено от тази вътрешна борба. Но това е временен неуспех за Русия - и спешно увеличената подкрепа за Украйна има потенциала да доведе до трайно решение.

Една разсеяна и отслабена Русия е добра новина за всички останали. Предизвикателството, което Пригожин отправя към Москва, е конфронтация между психопат, ръководещ банда от престъпници-убийци, и мафиотски бос, който седи в Кремъл и разпределя богатствата на Русия между приближените си. Трябва да пожелаем успех и на двете страни.

--------------------

Анализ на Киър Джайлс за "Гардиън"

Авторът работи в програмата "Русия и Евразия" на Chatham House; той е автор на "Войната на Русия срещу всички".

Още: Бимбалов: Случващото се в Русия не е гражданска война, а животински сблъсък за надмощие

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес