Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо бялото вино е най-добрият алкохол през лятото срещу високо кръвно?

22 август 2023, 15:44 часа

Бялото вино дали повишава или смъква кръвното – за това разказва д-р Себащиао Феро. 

Трудно е да се каже точно как една или друга алкохолна напитка влияе върху степента на кръвното налягане. Много зависи от количеството, вида на алкохола, силата му, както и от възрастта и индивидуалните характеристики на човека, който пие. Но, така или иначе, обикновено всички алкохолни напитки повишават кръвното налягане.

Намаляването настъпва само за кратко време. Веднага, щом алкохолът попадне в кръвта, той разширява кръвоносните съдове - но скоро настъпва спазъм и налягането се повишава. Единствените изключения от общото правило са червените сухи (изключително и само висококачествени!) вина, както и сухите бели вина.

Бялото сухо вино смъква кръвното налягане и експериментите го потвърждават. Въпреки това, по отношение на общите си ползи, отстъпва на червеното - съдържа по-малко танини и флавоноиди, а консистенцията му не е толкова гъста. Все пак, бялото вино допринася някои ползи за организма като цяло и за сърдечно-съдовата система в частност. Ако го пиете, като се придържате към нормата, а не безразборно и всеки ден, то ползите за организма ще са очевидни.

Кой алкохол сваля кръвното и кой го повишава?

Как бялото вино влияе на кръвното и на организма като цяло:

- нормализира (понижава) налягането;

- редуцира рисковете за коронарна болест на сърцето, а също така забавя прогресията на такива сериозни заболявания като болестите на Алцхаймер и Паркинсон;

- укрепява стените на съдовете на сърцето и мозъка;

- подобрява белодробната функция;

- подпомага нормалното функциониране на сърдечния мускул, ограничава вероятността от увреждане на кръвоносните съдове при пушачи.

Поради съдържанието на антиокислители в бялото вино (макар и в минимално количество), то е много полезно при анемия. В допълнение, съдържа сериозно количество здравословни соли и микроелементи, които са усвоими лесно от организма.

Ето защо французите препоръчват бялото сухо вино за утоляване на жаждата. То е по-леко и полезните му вещества по-бързо се усвояват в кръвта, отколкото при червеното. Това обаче не означава, че е добре да се пие всеки ден. Най-важното правило за всяка алкохолна напитка е мярката.

Дневната норма на сухо бяло вино е 120 мл. Но ако сте превърнали консумацията на напитката в своеобразна „терапия“ и сте започнали да я приемате доста често, тогава нормата трябва да бъде много по-ниска - 50-100 мл на ден.

Предупреждение: алкохолът не е най-доброто средство за лечение на болести, както и на хипертония! Факт е, че честата консумация на алкохол води до обратния процес - повишаване на налягането. Така че, ако се увлечете по консумацията на бяло вино, не само няма да се отървете от проблема, но и ще го изострите.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете малко алкохол

Противопоказания за употребата на бяло сухо вино

Като всеки продукт, тази винена напитка също има своите табута. Кръгът от хора, за които е противопоказно, не е толкова голям, но е необходимо да се споменат състоянията, при които не бива да се консумира бяло вино:

- сърдечна исхемия;

- панкреатит;

- депресия;

- алкохолна или наркотична зависимост;

- повишени нива на триглицериди в кръвта.

Моля, имайте предвид, че донякъде полезно е само СУХО бяло вино! Що се отнася до полусладките и сладките вина, те определено повишават кръвното. Следователно няма смисъл да ги използвате за нормализирането му.

Не забравяйте, че може да пиете бяло сухо вино умерено и не всеки ден - 2-3 пъти седмично по 50-100 ml ще бъде достатъчно.

Но е по-добре, вместо да пиете вино, да предпочетете умерената физическа активност, а да опитвате непълна чаша вино само на празници - тогава вашето здраве ще е нормално, а настроението ви отлично.

Внимание! Статията е само за информация. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес