Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо някои хора получават сърцебиене след хранене?

19 ноември 2022, 13:33 часа

Трябва да знаете, че сърдечния ритъм е субективно усещане, което възниква, ако сърцето започне да се свива по-бързо, докато можете да почувствате тръпка, пулсация, биене в гърдите, но може да почувствате шум в ушите си.

Сърцебиенето може да причини задух и безпокойство при някои хора. Ако имате сърцебиене, не забравяйте да бъдете прегледани, за да изключите хроничните заболявания на сърдечния мускул и да предотвратите опасността навреме.

В някои случаи сърцебиенето е психосоматично явление, при което няма истинска тахикардия или други заболявания на сърдечния мускул при пациента, но вместо това могат да се диагностицират тревожни разстройства, повишена нервност, психични разстройства и други проблеми.

Ускорен пулс след хранене?

Какви храни, напитки или лекарства могат да предизвикат този синдром?

Алкохол. Сърдечната честота се увеличава след употреба на алкохолни напитки, особено при хора с аритмии. Алкохолът е провокатор на сърцебиене при хора с предсърдно мъждене, при което е нарушено синхронното свиване на вентрикулите и предсърдията заедно със силно свиване на горната камера. Някои хора също са чувствителни към алкохола.

Кафе. Всеки знае, че кофеинът може да повиши кръвното налягане и да причини сърцебиене. Кофеинът се съдържа не само в кафето, но и в газираните напитки, шоколада и енергийните напитки.

Ако пулсът ви се ускорява над ТАЗИ граница, това е вече притеснително

Индивидуална реакция. Някои хора може да имат индивидуална реакция към определени храни или напитки. Лекарите препоръчват да се разгледат по-отблизо храните, които ускоряват сърдечната честота и да се консумират по-рядко.

Лекарства. Някои лекарства могат да причинят сърцебиене, тази група включва лекарства за астма, диабет, алергии и настинки, тъй като съдържат фенилефрин или псевдоефедрин. С намаляване на кръвната захар на фона на излишък от инсулин, сърдечният ритъм също може да се увеличи.

Хранителни добавки и биодобавки. Много хора приемат хранителни добавки след хранене, но те не са толкова безопасни, колкото може да изглежда на пръв поглед, а приемането на хранителни добавки трябва да се регулира от лекар, тъй като дори и те имат противопоказания. Някои хранителни добавки могат да ускорят сърдечната честота, включително горчив портокал, женшен, глог и валериана.

Ако имате изненадващо сърцебиене, това означава само едно...

Пушенето. Никотинът също може да причини сърцебиене, защото свива кръвоносните съдове и стимулира сърцето.

В допълнение към горните причини, други причини за сърцебиене са:

    • Безпокойство, вълнение, стрес.

    • Хипотония – ниско кръвно налягане.

    • Ниска кръвна захар.

    • Заболявания на щитовидната жлеза.

    • Заболявания на сърдечния мускул.

    • Освен това при бременни жени се учестява сърдечната честота.

За да се изключат заболявания на сърдечния мускул, следователно е необходимо да се откажете от лошите навици, които причиняват чести сърдечни удари, да намалите нивата на стрес, да се откажете от алкохола, пушенето, да се съобразите с храните, които могат да го причинят, и да поддържате нормални нива на кръвната захар.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес