Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо маслото от жожоба е толкова полезно?

29 юли 2024, 14:09 часа

Маслото от жожоба (Simmondsia chinensis) се извлича от вечнозелен храст, роден в пустинята Сонора. Расте в райони като Египет, Перу, Индия и Съединените щати. Маслото от жожоба е златистожълто и има приятен аромат. Въпреки че изглежда и се усеща като масло – и обикновено се категоризира като такова – технически това е течен восъчен естер.

Маслото от жожоба има дълга история на употреба във фолклора за поддържане здравето на кожата и косата. Използва се и за заздравяване на рани и повишаване на имунитета. Изследванията са установили, че има силна терапевтична употреба, особено за овлажняване и защита на кожата. Освен това има противовъзпалителни, противогъбични и антимикробни ефекти. Маслото от жожоба обикновено се понася добре, с малко странични ефекти.

Употреби и ползи

Маслото от жожоба има много потенциални приложения и ползи. Лечението на косата и ноктите е най-добре проучено.

Лечение на суха кожа

Маслото от жожоба вероятно е най-известно със своите ползи за кожата. Това е силно омекотяващо средство, което означава, че работи добре за успокояване на сухотата и рехидратиране на кожата. Известно е, че маслото от жожоба придава еластичност на грубата или раздразнена кожа. Хората често забелязват, че хидратира, без да е прекалено мазна или мазна. Жожобата също така може да работи за защита на повърхността на кожата, почти по същия начин, както го правят петролът или ланолинът.

Лечение на акне

Някои по-стари изследвания са установили, че маслото от жожоба може да помогне за лечение на акне вулгарис (т.е. пъпки). Изследване установи, че течният восък, от който е направено маслото от жожоба, може да разтвори себума в космените фоликули и по този начин да помогне за разрешаването на акнето. Това изследване не открива отрицателни странични ефекти (като парене или сърбеж) при използване на масло от жожоба за лечение на акне.

Намаляване на възпалението на кожата

Кожното възпаление може да има различни причини, от слънчеви изгаряния до дерматит. Някои изследвания са открили възможни противовъзпалителни свойства на маслото от жожоба, когато се използва локално върху кожата. Например, изследване, проведено върху плъхове, установи, че маслото от жожоба може да помогне за намаляване на отока (подуване).

Има също така доказателства, че жожоба може да помогне за облекчаване на обрив от пелени, който се характеризира като дерматит или възпаление в областта на пелените при кърмачета. Изследването установи, че маслото от жожоба е също толкова ефективно при лечение на обрив от пелени, колкото и медикаментозните лечения, съдържащи съставки като нистатин и триамцинолон ацетонид.

Възстановяване на увредена коса

Жожоба има няколко известни предимства за косата. Например, често се използва като продукт за изправяне на косата. Жожобата е ефективна при изправяне на косата и е по-малко вероятно да причини увреждане на косата - като сухота или чупливост - в сравнение с други продукти. Жожоба може да намали загубата на протеин в косата, да предложи защита и да намали накъсването

Как да си направим масло от жожоба за премахване на грим

Маслото от жожоба често се рекламира като лек за косопад, но засега няма доказателства, че може да направи това. Може да укрепи косата и да намали накъсването на косата, което може да помогне за предотвратяване на определени видове косопад.

Как да използвам

Маслото от жожоба се продава в няколко различни формулировки за локално приложение. Може да се използва самостоятелно като масло, прилагано локално върху лицето, кожата или косата. Също така е съставка в продукти като:

  • Слънцезащитни продукти
  • Овлажнители и лосиони
  • Масла за вана и тяло3
  • Почистващи кремове, тампони и ексфолианти
  • Кремове и масла за лице
  • Балсами и масла за коса
  • Продукти за премахване на грим
  • Кремове за бръснене

Използвайте само масло от жожоба или продукти от масло от жожоба според инструкциите на опаковката. Не използвайте повече от препоръчаното и не използвайте маслото или продукта по-често от препоръчаното.

Маслото от жожоба обикновено се понася добре, но може да бъде полезно да направите „тест с пластир“ върху малък участък от кожата, за да видите как кожата ви реагира на него.3 Дерматолог (лекар, който е специалист по кожата, косата и ноктите условия) може да ви посъветва как да го използвате с други продукти за грижа за кожата.

7 ползи от масло от жожоба за коса

Безопасност и странични ефекти

Не е известно, че локалната употреба на масло от жожоба причинява значителни странични ефекти. При изследвания върху животни е установено, че маслото от жожоба дразни в някои случаи, но бързо отзвучава, след като приложението на маслото от жожоба бъде спряно. Тестовете с пластири с масло от жожоба при хора рядко предизвикват алергични реакции, освен при хора, които са хипералергични.

Някои доклади за употребата на масло от жожоба са довели до контактен дерматит, но други доклади не са открили подобни резултати.

Не е ясно как жожоба може да повлияе на определени популации или типове кожа. Консултирайте се с вашия доставчик на здравни услуги като дерматолог, преди да го използвате за първи път, ако:

  • Имате сериозно медицинско състояние
  • Вие сте бременна или кърмите
  • Обмисляте да го използвате върху дете

Това е особено важно, ако използвате големи количества масло от жожоба директно върху кожата. Не поглъщайте масло от жожоба и не го поставяйте в очите или други отвори.

Маслото от жожоба може да помогне за овлажняване, рехидратиране и защита на кожата ви. Има доказателства, че може да помогне и при състояния като акне и дерматит. Маслото от жожоба поддържа здравето на косата и може да помогне за укрепване и овлажняване. Може също да съдържа противогъбични антимикробни свойства.

Жожоба обикновено е нежна към кожата и няма известни известни странични ефекти. Все пак винаги се обръщайте към доставчик на здравни услуги, преди да го опитате за първи път, особено ако имате сериозно медицинско състояние или сте бременна или кърмите. Консултирайте се с вашия педиатър, преди да го използвате при деца.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес