Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

25 юни 2024, 06:00 часа

Обширен генетичен анализ показа, че хората с по-добро психично здраве са склонни да живеят по-дълго и по-здравословно и определени навици, като консумацията на по-големи количества сирене, може да играят значителна роля за този ефект, пише "Science Alert".

Вижте още: Защо никога НЕ трябва да използвате блендер, когато правите картофено пюре

Редица предишни наблюдателни проучвания са установили, че щастието може да повлияе на това как човек остарява. Новото проучване използва аналитичен метод, известен като менделска рандомизация, който е ценен инструмент за изследване на факторите, които влияят на нашите гени и водят до определени здравни резултати.

В осем различни набора от данни за европейското население, всеки от които включва между 38 000 и 2,4 милиона души, изследователите откриха потенциални доказателства за това какво допринася за по-добро психично здраве, измерено чрез удовлетвореност от живота и добро настроение, но също така и състояния като невроза и депресия. Проучването разкри данни за това какво може да ви помогне да живеете по-дълго и по-здравословно.

Сиренето излиза на сцената

Резултатите, събрани от 33 души, показват, че тези, които съобщават, че ядат повече сирене и плодове, имат по-добри резултати за психическо благополучие.

Яденето на повече сирене подобрява положителното въздействие върху здравето и продължителността на живота с 3,67 процента, докато пушенето на цигари например има отрицателно въздействие върху здравните фактори с 4,56 процента. Редовната консумация на плодове има положителен ефект от 1,96 процента.

Интересното е, че изследователите установили, че времето, прекарано в гледане на телевизия, е факторът за начина на живот с най-голямо отрицателно въздействие върху факторите за здравето по време на стареене: то има въздействие от 7,39 процента.

Нашето проучване предлага окуражаващи доказателства, че подобряването на психичното здраве е жизнеспособен път към здравословно остаряване, независимо от социално-икономическия статус на индивида“, заключават авторите.

Екипът от учени изследва кои фактори могат да доведат до причинно-следствената връзка между психичното благополучие и здравословното остаряване, включително тютюнопушене, начин на живот, употреба на лекарства, упражнения, количество мускулна маса, наличие на заболявания като диабет и рак.

Въпреки че „преодоляването на пропастта между психическото и физическото здраве е много сложен въпрос и нито едно изследване не може да отчете всяка възможна променлива, която може да повлияе на нашето здраве с напредване на възрастта“, авторите на това ново проучване твърдят, че тяхното изследване е „прецизно и изчерпателно " при разглеждането на възможните въздействия, поне при хората от европейски произход.

Ще са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере защо яденето на сирене може да има толкова голям ефект върху здравословното остаряване, в сравнение, да речем, с яденето на плодове.

Вижте още: Колко вода да пием на ден: Експерти препоръчват

Въпреки че храните с високо съдържание на мазнини често се смятат за вредни за човешкото здраве, проучванията показват, че умерената консумация на млечни мазнини може да понижи холестерола и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност от всякакви причини.

Пълномаслените млечни продукти, като сладолед, са свързани с по-лошо психично здраве, но някои видове сирена могат да имат различен ефект, когато са включени в менюто на човек, който има добре балансирана диета.

В скорошно проучване в Япония, например, по-високата консумация на сирене се свързва с по-добра когнитивна функция, а някои други изследвания показват, че сиренето може да стимулира допаминовите пътища в мозъка, което води до чувство на удоволствие.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес