Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Консумацията на риба намалява риска от психични заболявания

14 май 2024, 11:00 часа

Консумацията на риба отдавна се свързва с многобройни ползи за здравето, а неотдавнашни изследвания на учени от Националния институт по здравеопазване и хранене в Япония добавиха още една убедителна причина да включим рибата в диетата си: намаляване на риска от психични заболявания. Това откритие подчертава взаимовръзката между храненето и психичното благополучие, като подчертава потенциала на избора на хранителен режим за насърчаване на психичното здраве.

Проучването, проведено от Националния институт по здравеопазване и хранене в Япония, изследва влиянието на консумацията на риба върху психичното здраве. Изследователите са анализирали данни от голяма кохорта участници за продължителен период от време, като са оценявали приема на риба и са наблюдавали показателите за психично здраве. Резултатите разкриват значителна връзка между редовната консумация на риба и по-ниския риск от психични заболявания, включително състояния като депресия, тревожност и когнитивен упадък.

Тази евтина риба пречиства черния дроб и сваля холестерола

Един от ключовите фактори, на които се дължи тази полза, е богатият хранителен профил на рибата. Рибата, особено мазните риби като сьомгата, скумрията и сардините, са изобилни източници на омега-3 мастни киселини, по-специално ейкозапентаенова киселина (ЕПК) и докозахексаенова киселина (ДХК). Тези омега-3 мастни киселини играят решаваща роля за функционирането и развитието на мозъка, като влияят на невротрансмитерните пътища и намаляват възпалението, които са основни процеси, свързани с психичното здраве.

Противовъзпалителните свойства на омега-3 са особено забележителни в контекста на психичните заболявания. Възпалението е замесено в различни психиатрични разстройства, а омега-3 мастните киселини помагат за модулиране на този възпалителен отговор, като потенциално намаляват риска от развитие на психични заболявания. Освен това EPA и DHA допринасят за структурната цялост на мембраните на мозъчните клетки и подпомагат синаптичната функция, като подпомагат оптималното когнитивно представяне и емоционалното благополучие.

Освен омега-3 мастни киселини рибата е отличен източник на висококачествени протеини, витамини и минерали, които са от съществено значение за цялостното здраве. Хранителни вещества като витамин D, селен и витамини от група В, които се съдържат в рибата, се свързват с подобрена регулация на настроението, засилена когнитивна функция и намален оксидативен стрес, които допринасят за по-малка податливост към психични разстройства.

Какви са ползите от редовната консумация на РИБА

Освен това консумацията на риба като част от балансирана диета често е показателна за здравословен начин на хранене като цяло. Хората, които редовно включват риба в храната си, са склонни да консумират по-малко преработени храни с високо съдържание на захари, нездравословни мазнини и добавки, за които е известно, че оказват отрицателно въздействие върху психичното здраве. Следователно ползите от консумацията на риба надхвърлят нейното хранително съдържание и обхващат цялостен подход към здравословното хранене, който подпомага психичното благополучие.

Въпреки че това изследване подчертава потенциалните ползи от консумацията на риба за психичното здраве, важно е да се отбележи, че хранителните фактори взаимодействат с различни други фактори, свързани с начина на живот и генетични фактори, които влияят върху психичното състояние. Балансираното хранене, богато на разнообразни хранителни вещества, редовната физическа активност, адекватният сън и управлението на стреса са неразделни компоненти на един цялостен подход за насърчаване на психичното здраве.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес