Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Кето диетата увеличава риска от сърдечни заболявания и рак

19 юни 2024, 06:00 часа
Реклама

Според нови изследвания кетогенната или кето диета причинява натрупване на увредени клетки в органите на мишките, което показва, че този начин на хранене може да ускори стареенето на органите, увеличавайки риска от сърдечни заболявания и рак, пише "New Scientist".

Реклама

Вижте още: Как да разберете, че получавате правилното количество витамин А?

Напоследък все повече хора, за да отслабнат, експериментират с кето диетата, по време на която в тялото се въвежда малка част от въглехидратите, но голяма част от мазнините. Като се има предвид, че предишни проучвания показват различни ефекти от този тип диета, д-р. Дейвид Гиус от UT Health San Antonio и колегите му решиха да проведат тестове върху мишки.

Повишено ниво на "зомби" клетки

В продължение на три седмици шест мишки били хранени с диета, при която повече от 90 процента от калориите идват от мазнини и по-малко от 1 процент от въглехидрати. Контролна група от гризачи яде стандартна храна, в която 17 процента от калориите идват от мазнини и 58 процента от въглехидрати.

След това учените анализирали тъканни проби от сърцето, бъбреците, черния дроб и мозъка на мишките, търсейки "остаряващи" клетки. А именно стареенето настъпва, когато клетките се увредят твърде много, за да функционират нормално, но вместо да умрат, навлизат във фазата на „зомбиране“. Тоест, те продължават да се задържат в тъканите, освобождавайки токсини, които насърчават възпалението.

Животните на кетогенна диета имат значително повече стареещи клетки в органите си в сравнение с тези на стандартна диета. Например бъбреците им показват средно четири пъти повече маркери за стареене на клетките.

Нивото на стареещи или зомби клетки се увеличава с възрастта и изглежда, че кето диетата може да ускори натрупването им и стареенето на тялото. Следователно този тип диета може също да увеличи риска от сърдечни заболявания, рак и диабет тип 2.

Вижте още: Тази магична добавка ще подобри съня и почивката ви

Когато експертите въведоха отново стандартни диети за мишки, хранени с кето ястия за определен период от време, стареенето на клетките било намалено.

"Въпреки че кетогенната диета вероятно е добра, очевидно не е за всеки. Най-важното е, че трябва да си вземете почивка" каза Гиус, съобщава New Scientist.

Но имунологът Ръсел Джоунс от института Ван Андел в Мичиган има някои предупреждения.

"Не знам как тези констатации се предават на хората по този начин. Мишките ядоха диета с 90 процента мазнини, съмнявам се, че така се хранят хората", посочва експертът.

Изследването Кетогенната диета индуцира p53-зависимо клетъчно стареене в множество органи е публикувано в списание "Science Advances".

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес