Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Ето какво се случва с тялото ви, когато отслабнете рязко

25 юли 2024, 16:22 часа

Когато се опитвате да отслабнете, естествено е да искате да видите бързи резултати. Така че, когато цифрата на везната спадне бързо, изглежда, че сме на прав път.

Но както при много неща, свързани със загубата на тегло, има и обратна страна: бързата загуба на килограми може да доведе до значителна загуба на мускулна маса, както и на мазнини.

Вижте още: Експерт: Удължаването на миглите може да бъде много опасно за здравето ви

И така, как можете да разберете дали губите твърде много мускули и какво можете да направите, за да го предотвратите?

Защо мускулната маса има значение?

Мускулите са важен фактор при определяне на нашата скорост на метаболизма: колко енергия изгаряме в покой. Това се определя от това колко мускули и мазнини имаме. Мускулите са по-метаболитно активни от мазнините, което означава, че изгарят повече калории.

Когато правим диета, за да отслабнем, създаваме калориен дефицит, при който телата ни не получават достатъчно енергия от храната, която ядем, за да задоволим енергийните си нужди. Телата ни започват да разграждат нашата мастна и мускулна тъкан за гориво.

Намаляването на мускулната маса за изгаряне на калории забавя нашия метаболизъм. Това бързо забавя скоростта, с която отслабваме, и влияе върху способността ни да поддържаме теглото си в дългосрочен план.

Как да разберете, че губите твърде много мускули

За съжаление, измерването на промените в мускулната маса не е лесно.

Най-точният инструмент е подобрена форма на рентгенови лъчи, наречена двуенергийна рентгенова абсорбциометрия (DXA). Сканирането се използва предимно в медицината и изследванията за улавяне на данни за тегло, телесни мазнини, мускулна маса и костна плътност.

Но въпреки че DXA става все по-лесно достъпна в клиниките и фитнес залите за отслабване, тя не е евтина.

Има и много „умни“ везни за домашна употреба, които обещават да осигурят точно отчитане на процента на мускулната маса.

Точността на тези везни обаче е под въпрос. Изследователите откриха, че тестваните везни масово надценяват или подценяват мастната и мускулната маса.

За щастие има три безплатни, но научно обосновани признака, че може да губите твърде много мускулна маса, когато сте на диета.

1. Всяка седмица губите много повече тегло от очакваното

Бързата загуба на много тегло е един от ранните признаци, че диетата ви е твърде екстремна и губите твърде много мускули.

Бързата загуба на тегло (повече от 1 килограм на седмица) води до по-голяма загуба на мускулна маса, отколкото бавната загуба на тегло.

Бавната загуба на тегло запазва по-добре мускулната маса и често има допълнителна полза от по-голяма загуба на мастна маса.

Едно проучване сравнява хора в категорията на теглото със затлъстяване, които следват или много нискокалорична диета (500 калории на ден) в продължение на пет седмици, или нискокалорична диета (1250 калории на ден) в продължение на 12 седмици.

Докато и двете групи загубиха сходни количества тегло, участниците, които следваха много нискокалоричната диета (500 калории на ден) в продължение на пет седмици, загубиха значително повече мускулна маса.

Вижте още: Учени: Пристъпите на мигрена имат връзка с лимфната система

2. Чувствате се уморени и нещата ви се струват по-трудни

Звучи очевидно, но да се чувствате уморени, мудни и да ви е трудно да завършите физически дейности, като тренировка или работа вкъщи, е друг силен сигнал, че губите мускули.

Изследванията показват, че намаляването на мускулната маса може да повлияе отрицателно на физическото представяне на тялото ви.

3. Промени в настроението

Промените в настроението и чувството за тревожност, стрес или депресия също може да са признаци, че губите мускулна маса.

Изследванията върху загубата на мускулна маса поради стареене показват, че ниските нива на мускулна маса могат да повлияят отрицателно на психичното здраве и настроението. Това изглежда произтича от връзката между ниската мускулна маса и протеините, наречени невротрофини, които помагат за регулиране на настроението и чувството за благополучие.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес