Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този чай има невероятни ползи за здравето

05 септември 2024, 14:21 часа

Чаят от червени малинови листа е богат на антиоксиданти и понякога се използва за облекчаване на симптомите на предменструалния синдром. Може също така да предложи ползи по време на бременност, но са необходими повече изследвания.

Червената малина е растение, произхождащо от Европа и части от Азия и известно със своите сладки, питателни плодове.

И все пак, листата му също са заредени с хранителни вещества и често се използват за приготвяне на билков чай, който има медицински цели.

Векове наред червените листа от малина са били използвани за лечение на различни здравословни заболявания и за предизвикване на раждане по време на бременност.

Тази статия разглежда ползите за здравето, безопасността и страничните ефекти на чая от червени малинови листа по време на бременност и като цяло.

Ползи за здравето от чай от листа от червена малина

Червените малинови листа са с високо съдържание на много хранителни вещества и могат да предложат няколко ползи за здравето.

Добър източник на антиоксиданти

Червените малинови листа са добър източник на антиоксиданти.

По-специално, те са богати на антиоксидантни съединения като елагитанини, хидроксибензоени киселини и антоцианини.

Антиоксидантите могат да помогнат за неутрализирането на вредните свободни радикали и да предпазят от възпаления и хронични заболявания.

В допълнение, листата съдържат малки количества елагова киселина, за които е доказано, че имат противоракови ефекти в някои проучвания в епруветка.

Въпреки че са необходими повече изследвания за потенциала на червените малинови листа за борба с рака, настоящите резултати са обещаващи.

Може да облекчи симптомите на предменструалния синдром

Чаят от червени малинови листа е особено популярен поради възможните му ползи за бременни хора. Изглежда обаче също така помага и на хора, които имат менструация.

Някои хора използват чай от червени малинови листа за лечение на симптоми на предменструален синдром (ПМС), като спазми, повръщане, гадене и диария. Това обаче се подкрепя предимно от анекдотични доказателства.

Въпреки че са необходими повече изследвания и понастоящем няма конкретна препоръка относно количеството за пиене, отпиването на малко чай от червени малинови листа може да облекчи някои от неудобствата на вашия менструален цикъл.

Проверете нивата на витамините си с тест за микронутриенти

Този тест за микроелементи проверява за витамин B12, D, E, мед и селен. Получете резултатите си за 2-5 дни от акредитирана лаборатория с безплатна доставка.

Употреби при бременност

Билковите чайове са били използвани от акушерките през цялата история, за да помогнат при някои от негативните симптоми, свързани с бременността и раждането.

Интересното е, че едно проучване при 121 бременни жени установи, че 38% съобщават, че са използвали чай от червени малинови листа по време на бременност.

Докато чаят от листа от червена малина обикновено се използва за улесняване на раждането по време на бременност, някои хора използват билковото лекарство, за да помогнат и при гадене и повръщане по време на ранна бременност.

Въпреки че са необходими повече изследвания, някои твърдят, че чаят от малинови листа може да помогне за укрепване на матката, да подобри резултата от раждането и да предотврати прекомерно кървене след раждането.

Може да помогне за съкращаване на раждането

Много хора твърдят, че чаят от червени малинови листа помага за съкращаване на раждането.

Едно проучване показа, че таблетките с малинови листа не съкращават първия етап на раждане. Въпреки че съкращава втория етап със средно 9,59 минути, това не е статистически значимо.

Друго по-старо обсервационно проучване показа, че тези, които пият чай от червени малинови листа в последния етап от бременността, имат по-кратък първи етап на раждането. Необходими са обаче по-висококачествени изследвания, тъй като разликата не е значителна.

Намалете интервенциите и усложненията при раждане

Има някои доказателства, които показват, че пиенето на чай от червени малинови листа може да позволи раждане с по-малко усложнения.

Едно по-старо проучване установи, че хората, които пият чай от червени малинови листа по-късно през бременността, са намалили използването на форцепс и други интервенции, както и намаляване на вероятността от раждане преди и след термина. Имайте предвид обаче, че тези резултати не са статистически значими.

По същия начин, други по-стари изследвания са открили 11% намалена употреба на форцепс по време на раждане за хора, които са консумирали чай от червени малинови листа през последните 8 седмици от бременността, въпреки че това също не е било значително.

Въпреки че са необходими скорошни изследвания с по-високо качество, се смята, че по-лесното раждане с по-малко интервенции може да намали количеството кървене в следродилното състояние.

Учени: 1 чаша от този чай е по-вредна от 100 цигари

Дозировка и странични ефекти

Чаят от червени малинови листа изглежда безопасен за повечето хора.

Когато се появят странични ефекти, те обикновено са леки. Въпреки това, те все още са важни за разглеждане.

Според някои анекдотични съобщения чаят от червени малинови листа може да има слабителни свойства и може да причини разхлабване на изпражненията при определени хора.

Важно е да се консултирате с лекар преди да го консумирате и да преустановите употребата, ако получите някакви нежелани странични ефекти, включително зацапване или контракции на Бракстън Хикс по време на бременност.

Въпреки че няма официални препоръки за това колко трябва да пиете, повечето онлайн източници препоръчват да се придържате към 1 чаша или 237 милилитра (mL) на ден през първия триместър и 1–3 чаши (237–710 ml) на ден през първия триместър. втори и трети триместър.

Често се твърди, че чаят от червени малинови листа помага за намаляване на времето за раждане, укрепва матката и подобрява резултатите от раждането при бременни хора.

За повечето хора обикновено се препоръчва да пият 1-3 чаши (237-710 ml) на ден, въпреки че приемът трябва да бъде ограничен по време на ранна бременност.

Най-добрият тор за малините през септември е този

Той е богат на антиоксиданти и се смята, че предлага други анекдотични ползи, включително облекчаване на симптомите на ПМС.

Все пак трябва да се направят повече изследвания, за да се разберат напълно всички положителни качества на червения чай от малинови листа.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес