Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-здравословната риба: Върши чудеса с тялото

24 септември 2024, 16:15 часа

Подбирайте внимателно коя риба ядете и начина на приготвяне, защото не всяка риба е здравословна за нас

Досега всеки от нас е научил, че рибата е пълна с омега 3 мастни киселини и затова е много здравословна. Риба трябва да се яде поне два пъти седмично, отбелязват диетолозите.

Но когато избирате каква риба да ядете, гледайте внимателно - защото не всички риби са полезни!

Вижте още: 6 храни, които понижават високия холестерол

Представяме ви списък с 9-те най-здравословни риби в света:

1. Атлантическа сьомга: Казват, че омега 3 мастните киселини, открити в червеното месо на тази риба, могат да повлияят на човешкия биологичен часовник, което означава, че може да забави нашето стареене.

2. Лефер: Тази синя риба се счита за изключително полезна за хората, защото съдържа изобилие от фосфор, калий, калций, натрий и желязо.

3. Атлантическа херинга: Тази риба се смята за по-мазна риба, но съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини са от голяма полза за човешката сърдечно-съдова система.

4. Езерната златна рибка: Това е риба, която живее в сладки води. Месото не е толкова мазно, колкото месото от сьомга, но не изсъхва при термична обработка.

5. Аншоа:  Аншоа или сардини са вид риба, която има толкова много протеини, че може да се конкурира с всяко месо. От друга страна калорийните му стойности са ниски. Богата на витамини и минерали, от които човек се нуждае, за да функционира нормално.

6. Скумрия: Тази риба е идеална за всяка диета, тъй като съдържа малко калории и само витамини и минерали, необходими на човешкото тяло.

7. Пъстърва: Ако ядете пъстърва само веднъж седмично, можете да намалите холестерола, да укрепите кръвоносните съдове и нервите и да избегнете проблеми с паметта в напреднала възраст.

8. Сардина: Тази малка рибка се усвоява добре от човешкото тяло и е отличен източник на протеини. Сардината съдържа цял комплекс от витамини (A, B12, B6, D) и сардиново масло, което понижава холестерола.

Вижте още: Слагайте скилидка чесън в устата си сутрин: Пречиства кръвта и лекува анемия

9. Риба тон: Тази риба е пълна с омега 3 и омега 6 мастни киселини, което я прави една от най-полезните риби.

Никога не пестете от качеството на рибата. Ако искате да зарадвате себе си и семейството си с рибно ястие, изберете разумно, защото не всяка риба е здравословна. Има такива, които се произвеждат масово и са пълни с токсичен живак.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес