Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези ползи от магданоза не са за пренебрегване!

11 април 2024, 09:44 часа

Магданозът, познат ни още и с популярното народно название „мерудия“, е лечебно растение с диуретични, антиокислителни, антибактериални, антидиабетни, имуномодулиращи, цитотоксични и нефропротективни свойства. Това се дължи на основните му активни компоненти като флавоноидите миристицин и апигенин, апиол, алфа-пинен и бета-пинен освен, че съдържа витамин С и каротини.

Затова магданозът може да се използва за лечение на бъбречни заболявания като инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците, както и за високо кръвно налягане - понеже има диуретични (обезводняващи) свойства.

Д-р Татяна Занин ни разказва тук за здравословните ползи от него. 

Листата, корените и семената на магданоза се използват за приготвяне на народни лекове, витамини, чайове и за овкусяващо подправяне на ястия.

1. Против пикочни инфекции

Магданозът оказва диуретично и антимикробно въздействие и затова помага за предотвратяване на рецидивиращи инфекции в пикочните пътища.

2. Подсилва имунната система

Тъй като е наситен с витамините С и А, а се отличава и с антимикробни свойства, магданозът помага за повишаване на защитната енергия на организма и подсилва имунната система.

3. Подпомага контролирането на диабета

Консумацията на магданоз може да помогне за регулиране на кръвната захар освен, че предпазва черния дроб при болни от диабет – причината е антиокислителното му въздействие.

4. Преодолява задържането на течности

Магданозът е богат на калий, който минерал улеснява отделянето на натрий посредством урината освен, че има диуретични свойства. Това понижава кръвното налягане и активизира борбата против задържането в организма на излишни течности.

5. Превенция и борба против анемията

Понеже изобилства с фолиева киселина и желязо, магданозът спомага за борба срещу анемията. Желязото е важна съставка в червените кръвни клетки, които пренасят кислород в кръвта; фолиевата киселина е също необходима за образуването и развитието на тези клетки.

6. Усилва зрението

Магданозът е богат на каротиноиди - главно лутеин и зеаксантин, които поддържат здравословното зрение. Някои проучвания показват, че тези съединения помагат за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация - заболяване, което може да причини слепота.

7. Здрава кожа

Магданозът съдържа лутеин, вид каротиноид, който има антиокислително въздействие и помага за намаляване на окислителното увреждане в горните слоеве на кожата. Витаминът С, освен че е мощен антиокислител, участва в образуването на колаген, стяга отпуснатата кожа и повишава нейната еластичност.

8. Предотвратява появата на камъни в бъбреците

Магданозът елиминира течности от организма, намалява отделянето на калций с урината, има нефропротективен ефект, като предотвратява образуване на камъни в бъбреците.

9. Превенция на хронични заболявания и рак

Магданозът е богат на антиоксиданти, флавоноиди и каротиноиди - съединения, които помагат в борбата с щетите, причинени от свободните радикали спрямо клетките. Така предотвратява окислителния стрес, който провокира развитието на рак и хронични заболявания.

Флавоноидите са свързани с по-нисък риск от развитие на рак на дебелото черво и затлъстяване.

Каротиноидите, като лутеинът, инхибират (препятстват) растежа на раковите клетки, провокиращи рака на гърдата.

Витаминът С намява рисковете за рак на простатата.

10. Профилактика на сърдечни усложнения

Магданозът е богат на фолат (фолиева киселинна, витамин В9), който предотвратява образуването на атеромни плаки, заздравява кръвоносните съдове и предотвратява заболявания като инфаркт, атеросклероза, инсулт.

11. Подобрява храносмилането

Някои научни изследвания показват, че магданозът може да бъде полезен при лечението на чревни язви, тъй като очевидно предпазва стомашната лигавица и инхибира стомашната секреция.

12. Подпомага здравето на костите

Магданозът е богат на витамин К, който благоприятства образуването и заздравяването на кости. Освен това, той активира някои протеини, които увеличават костната плътност и стимулира по-голямото фиксиране на калция в костите и зъбите, предотвратявайки остеопорозата.

Внимание! Статията е само за информация! По въпросите в нея винаги се допитвайте до професионален диетолог!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес