Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези трици понижават кръвното налягане

11 юни 2024, 13:15 часа
Реклама

Овесените трици, известни с многостранните си ползи за здравето, се превърнаха в хранителна сила в стремежа към по-добро здраве на сърцето. Сред множеството предимства на триците е и способността им да понижават кръвното налягане, което е важен фактор за доброто състояние на сърдечносъдовата система. Това твърдение е подкрепено от множество научни изследвания и подчертава значението на включването на овесени трици в диетата за насърчаване на цялостното здраве и благополучие.

В основата на способността на овесените трици да понижават кръвното налягане стои богатият им състав от разтворими фибри, по-специално бета-глюкан. Тези разтворими фибри действат като гъба в храносмилателния тракт, свързват се с холестерола и го извеждат от организма, като по този начин спомагат за намаляване на нивата на холестерола - основен фактор за хипертонията и сърдечносъдовите заболявания. Като насърчават отделянето на холестерол, овесените трици помагат да се предотврати натрупването на плака в артериите, като по този начин насърчават здравословния кръвоток и намаляват риска от хипертония.

Въпреки че са полезни, яденето на овесени ядки всеки ден води до тези проблеми

Освен това забележителната способност на овесените трици да регулират нивата на кръвната захар допълнително допринася за понижаването на кръвното налягане. Разтворимите фибри в овесените трици образуват гелообразна субстанция, когато се смесят с вода, която забавя усвояването на глюкозата в кръвта. Това постепенно освобождаване на захарта спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като намалява вероятността от инсулинови скокове и последващо повишаване на кръвното налягане.

Клиничните проучвания показват благоприятното въздействие на консумацията на овесени трици върху контрола на кръвното налягане. Овесените бета-глюкани значително намаляват както систоличното, така и диастоличното кръвно налягане. Включването на овесени трици в диетата води до значително намаляване на кръвното налягане при лица с хипертония.

Освен директния ефект върху кръвното налягане, овесените трици предлагат спектър от допълнителни здравни предимства, които допринасят за цялостното добро състояние на сърдечносъдовата система. Високата концентрация на антиоксиданти, включително фенолни съединения и авенантрамиди, спомага за борбата с оксидативния стрес и възпалението, които са свързани с развитието на хипертония и сърдечни заболявания. Освен това овесените трици са добър източник на магнезий и калий - минерали, известни със своите съдоразширяващи свойства, които отпускат кръвоносните съдове и подпомагат оптималното кръвообращение.

Каква е препоръчителната дневна доза овесени ядки?

Включването на овесени трици в хранителния режим е сравнително лесно и може да се постигне чрез различни кулинарни методи. Независимо дали се ползват като топла купа овесена каша за закуска, добавени към смутита или използвани като хранително свързващо вещество в рецепти за печене, овесените трици предлагат гъвкавост, без да жертват вкуса или текстурата си. За хората с чувствителност към глутен се предлагат сертифицирани безглутенови варианти на овесени трици, които осигуряват достъпност за хората с хранителни ограничения.

Макар че овесените трици безспорно са обещаващи като естествена стратегия за управление на кръвното налягане, от съществено значение е да се признае, че диетичните интервенции трябва да допълват, а не да заместват конвенционалните медицински лечения. Консултацията със здравен специалист е препоръчителна, особено за лица с вече съществуващи заболявания или такива, които приемат лекарства, които могат да взаимодействат с диетичните компоненти.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес