Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези напитки ще ви помогнат да заспите по-бързо и да получите по-качествен сън

22 октомври 2024, 09:40 часа

Въпреки че някои може да посягат към любимата си нощна шапка, за да помогнат за по-лесно заспиване, алкохолът всъщност е един от най-известните разрушители на здравия сън. Но тази неудобна истина не означава, че наслаждаването на вкусна вечерна напитка е изключено. Всъщност има няколко напитки, които са не само вкусни и успокояващи, но и спомагат за добра нощна почивка.

Ако не можете да спите: 7-те най-добри билкови напитки за сън

Сок от череши

Когато става въпрос за напитки, богати на хранителни вещества, поддържащи съня, е трудно да се победи тръпчивият сок от череши. Това се дължи на факта, че е чудесен източник не само на магнезий и мелатонин, но съдържа и малко количество триптофан. Плюс това, малко рандомизирано контролно проучване от 2018 г. установи, че тази сладко-кисела напитка увеличава както времето за сън, така и ефективността на съня (т.е. колко добре спите).

Чай от лайка

Лайката е красиво бяло цвете, което не се различава от маргаритката. Но не позволявайте на изящния му външен вид да ви заблуди, това растение е лечебна сила, която лесно се използва като противовъзпалително средство за поддържане на имунното, метаболитно и психично здраве. Също така често се използва за облекчаване на добър нощен сън като нервно средство (или средство, което успокоява нервната система).

Топло мляко

Някои от нас може да имат мили детски спомени от отпиването на топло мляко, преди да се легнат в леглото. И както се оказва, това всъщност е много легитимна практика за насърчаване на по-добър сън. Кравето мляко е богато на триптофан, магнезий и витамини А, В12 и понякога D. Освен това, пиенето на топли напитки може да има успокояващ ефект, като ни подготвя за качествено запушване.

Добър сън: В колко часа да си лягате и събуждате, за да бъдете здрави

Чай от маточина

Ако никога не сте опитвали чай от маточина, тази подобряваща съня напитка всъщност е мечта за пиене благодарение на мекия си, леко сладък вкус. Маточината е релаксираща и има добър вкус, идеална за преди лягане. И изследванията сочат тази полза, като първоначално проучване от 2011 г. установи, че чайът от маточина намалява симптомите на безсъние с 42 процента при участниците в проучването.

Смути с киви и банан

Ако обичате нещо малко по-съществено преди лягане, смути с киви и банан може да е точното нещо. И макар тази комбинация да изглежда малко странна, бананите са богати на триптофан, магнезий, мелатонин, фибри и витамини В6 и С, докато кивито е богато на серотонин и фибри. Изследвания от 2023 г. дори свързват консумацията на киви с по-добър сън при спортисти.

Златно лате с бадемово мляко

Златното мляко или златното лате стават все по-популярно меню в кафенетата в цялата страна. Това се дължи на множеството ползи за здравето, които звездната му съставка – куркума – предлага. Куркумата е богата на антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението в тялото, като се справят с всякакви възпалителни причини за проблеми със съня. Проучване от 2024 г. установи, че активната му съставка, куркуминът, е ефективна при облекчаване на симптомите на тревожност (често срещано разстройство на съня), а проучване върху животни от 2021 г. откри, че може да има и стимулиращ съня ефект. А за тези, които следват начин на живот без млечни продукти, бадемовото мляко е страхотна добавка към всяка вечерна напитка, включително вашето златно лате, тъй като това алтернативно мляко е богато на мелатонин, магнезий и триптофан. Освен това първоначалните изследвания показват, че приемът на бадеми може да намали симптомите на безсъние, според малко проучване от 2019 г.

Зелен чай без кофеин

И накрая, макар кофеиновият чай да е не-не преди лягане, безкофеинови варианти, като зелен чай без кофеин, може да са чудесна алтернатива. L-теанинът, който се намира в зеления, черния и белия чай, може да насърчи здравословния сън. Тази полза отчасти се дължи на насърчаването на L-теанина за релаксация в мозъка.

Какво не трябва да се пие преди лягане

Също така искаме да бъдем внимателни, за да ограничим напитките с високо съдържание на вещества, пречещи на съня, като кофеин, алкохол и добавена захар. „Кофеинът може да бъде голям разрушител на съня и трябва да се избягва най-рано осем часа преди лягане за хора, които спят с проблеми“, подчертава Гайгер. Добре е да се избягват и напитки, които предизвикват стомашно разстройство. Това може да варира от човек на човек, но пример за това са газираните напитки, които могат да причинят газове и подуване на корема при някои хора, нарушавайки спокойния сън.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес