Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези храни и напитки могат да са опасни за здравето ви при високи температури

25 юли 2024, 19:25 часа

Един от начините да намалим вредното въздействие на високите летни температури върху нашето здраве и настроение е правилното хранене, в допълнение към редовната хидратация.

Реакцията на тялото при повишени температури е понижаване на телесната температура чрез изпотяване. Дехидратацията на тялото и други нежелани явления могат да възникнат като негативен ефект на този естествен защитен механизъм на тялото.

Вижте още: „Хормонът на любовта“ е ключът към затлъстяването и следродилната депресия

При неправилно хранене увеличаваме изпотяването на тялото и по този начин увеличаваме загубата на телесни течности, минерали и някои витамини. Храносмилането на тежка храна изисква повече метаболитна активност, което индиректно повишава телесната температура.

През лятото обикновено трябва да приемаме по-малко калории, тоест енергията, която получаваме от храната, което е допълнителна причина да избягваме мазните и трудносмилаеми храни през лятото.

Храни като:

– много пикантни ястия

– печени, пържени и задушени храни

- тлъсто месо и месни продукти

– кофеинови напитки

- захарни изделия

– газирани подсладени напитки

– прекалено охладени напитки

Освен течности могат да се консумират сезонни плодове и зеленчуци, като най-добрият избор са маруля, домат, краставица, диня, пъпеш и ябълки. Средно тези храни съдържат повече от 80 процента вода и пропорционално количество минерали, така че служат като вкусен източник на вода, но също и на минерали, които се губят чрез изпаряване, тоест чрез изпотяване.

Полезно е да се консумират храни като варива, семена, нерафинирани масла, особено зехтин и по-малки количества риба и морски дарове, които ще захранят организма с качествени хранителни вещества.

Ето какво конкретно трябва да избягвате:

Всякакъв алкохол – въпреки че халба студена бира или коктейл може да изглежда като изкушаващо решение, алкохолът в тези моменти може да причини повече вреда, отколкото полза. Алкохолът е диуретик, което означава, че предизвиква по-често уриниране, което изчерпва естествените водни резерви на организма. Освен това може да причини електролитен дисбаланс.

Вижте още: Ето кой трябва да внимава с консумацията на диня и пъпеш

Газирани и енергийни напитки – те са пълни със захар и съдържат висок процент натрий, който кара тялото да изпитва жажда и поради това често посягаме към поредната чаша, която само за момент утолява жаждата, но след няколко мига, допълнително дехидратира тялото и така в кръг.

Кафе – това не означава, че непременно трябва да се откажете от любимата си сутрешна напитка, но все пак намалете приема на кофеин през летните дни. Консумацията на повече от 300 mg кофеин (около 3 чаши) на ден може сериозно да дехидратира тялото, тъй като тази съставка, подобно на алкохола, е силен диуретик.

Черен и зелен чай – тези два вида чай, подобно на кафето, съдържат много кофеин (около 70 mg на чаша), като в предишния пример вече посочихме, че тази съставка трябва да се избягва, тъй като е диуретик.

Соев сос – тази гарнитура, която често се използва в азиатската кухня, е, така да се каже, течна сол. Само една супена лъжица от този сос съдържа три пъти повече от препоръчителното дневно количество сол!

Аспержи и магданоз – това са изключително полезни храни, които трябва да се използват в диетата, но те са силни диуретици, така че е по-добре да ги избягвате през летните дни. Разбира се, няколко хапки няма да ви навредят, но все пак ги избягвайте, ако планирате да се излагате на слънце.

 

Храни и напитки, препоръчвани при високи температури: вода, цитрусови плодове, ягоди, диня, ягоди, целина...

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес