Техники и трикове за почистване на петна от килима

10069
Техники и трикове за почистване на петна от килима
Снимка: iStock/Guliver

Петна, следи, промени в цвета ... Килимът страда от много износване и трябва да знаем как да го почистим добре, независимо дали е изработен от изкуствени или от естествени влакна. С подходящи грижи ще удължите живота му. 

Поддържането на килими чисти и без микроби може да изглежда като предизвикателство. Особено ако имате малки деца или животни у дома. Ето няколко варианта за качествено домашно чистене на килими в уюта на вашия дом. Това ръководство ще ви бъде особено полезно, ако килимът ви е голям.

Хитри начини за почистване на упорити петна от килима

Най-уютната домашна настилка определено е килимът, който прави нашият дом топъл и приветлив, можем да ходим боси по него, да седнем отг...

Техники за почистване на килими

За почистване на силно замърсени килими, особено вълнен килим или такъв с по-големи и пухкави влакна, прахосмукачките и меките четките често са най-добрият вариант. Содата бикарбонат обаче е идеален вариант за почистване на всички видове килими, без да повреди тъканите, а също така и да го направите много ефективно. Просто трябва да смесите содата с малко обикновена сол, да разпределите праха върху повърхността, която ще се третира, да я оставите да подейства за един час и да отстраните остатъците с прахосмукачка. Бикарбонатът освобождава тъканта от прах и бактерии и подобрява миризмата му.

Парочистачката е чудесна алтернатива за почистване на всички видове килими. Тя отстранява праха и примесите, без да уврежда тъканите, а ако и в този вариант сложите малко сода за хляб със сол върху килима, ще оптимизирате почистването с пара. Прекарайте уреда два пъти върху една и съща област и го оставете да изсъхне напълно.

Топлата вода с оцет също е много ефективна за премахване на петна от килимите ви. Напръскайте тъканта с този препарат и изтъркайте навлажнената повърхност с четка с мека четина. Ще видите как дори най-трудните петна ще бъдат премахнати без проблеми. А за миризмата на оцет не се притеснявайте - тя ще изчезне след кратко време.

Премахнете бързо и лесно петната от грим и лак за нокти

Истински кошмар може да се окаже премахването на петната от грима или още по-ужасното - петна от лак за нокти! В тези случаи дори е нев...

За петна от мастило, машинно масло или готварски мазнини, царевичното нишесте е прекрасен избор за тежки тежки петна. Поръсете малко от нишестето върху петното и го оставете да престои около 30 минути. След това изчеткайте третираната зона със суха четка, след което почистете мястото с прахосмукачка. От петното няма да остане никаква следа. Ако се наложи, повторете процедурата.

Ако трябва да премахнете петна от вино или други по-силни течности, смесете една супена лъжица препарат за съдомиялна машина с чаша водороден пероксид и разпределете сместа върху петното. Оставете за половин час и използвайте четка с влажна четина, като трябва да търкате внимателно. След това изсушете сместа с кърпа.

Надяваме се, че сме ви помогнали при почистването на вашия килим, било то от животински произход, синтетичен или по-дълъг косъм. Няма да има петно, което да устои на тези трикове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

Ето как да разберете дали един мъж мисли за вас

Молците бягат в паника с този лесен трик

Размажете паста за зъби върху хартия и вижте чудо – край с комарите!

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 юни /валутен калкулатор/

Ето как производителите мамят: Направете това, преди да купите месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно