Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази любима подправка сваля холестерола и кръвната захар

25 септември 2024, 06:00 часа

Канелата е подправка, която произхожда от Изтока и е една от най-старите. Отглежда се предимно в Китай, Индия, Индонезия и Шри Ланка. В миналото канелата е била много дефицитна в европейските страни, била е скъпа и изключителна подправка, а днес я има навсякъде и то на ниски цени. У нас се използва на прах или като дървесна кора. Има цейлонска канела и канела касия (китайска канела), която е родом от Бирма.

Вижте още: 10 неподозирани симптома, че тялото ви е пълно с токсини

Цейлонската канела се продава под формата на пръчици и има по-мек и пикантен аромат. Канелата Касия има малко по-остър вкус дори смляна. Характерно е, че щипе по езика, затова може да се използва за екзотични ястия и сосове. Канелата ускорява изгарянето на мазнини, подобрява зрителната памет, понижава нивата на кръвната захар и понижава нивата на мазнини като борец срещу холестерола. Богата е на минерали и витамини. Тя е отличен източник на манган, желязо, калций, цинк, витамин С и рибофлавин.

Канелата е една от най-известните "сладки" подправки, популярна както с уникалния си аромат, така и с многобройните си здравословни свойства.

Тя е оптимален източник на въглехидрати, протеини и диетични фибри. Богата е на витамини С, К, В2 (пиродоксин) и В6 (рибофлавин).

В състава си съдържа и множество антиоксиданти и феноли, които са изключителни борци срещу инфекциите. Те влияят пряко на имунитета, затова канелата се използва и като средство за подобряване на имунната реакция на организма.

Помага при отслабване

Канелата е богата на фибри, което дава усещане за ситост и помага в борбата с желанието за храна. Освен това ускорява метаболизма, защото тялото изразходва повече енергия за преработката на подправките, отколкото за други храни.

Диетологът Лиза Ричардс съветва, че е най-добре да се пие домашно приготвено черно кафе без добавена захар и мляко. Защото така няма да приемаме ненужни калории. Но нейният специален трик е да добавя малко канела към кафето си веднъж на ден.

Лиза споделя, че от личен пример е разбрала колко мощно е кафето в комбинация с канела. А именно всяка сутрин тя добавяла щипка от тази подправка към любимата си напитка. В рамките на един месец тя забеляза значителна разлика в теглото.

"Канелата стимулира термогенезата в тялото", обяснява Ричардс, "и по този начин причинява топенето на мастните натрупвания."

Вижте още: Това е най-здравословната риба: Върши чудеса с тялото

„Това е процес на загряване на тялото и може да ни накара да изгорим повече калории. Плюс това, канелата е естествен вариант за стимулиране на термогенезата и със сигурност е по-добър избор от различни добавки, които могат да направят същото“, обяснява тя.

Той също така отбелязва, че това не е магическа отвара и че резултатите няма да са видими без коригиране на диетата и въвеждане на физическа активност, но определено ще помогне.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес