Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слънцезащитният крем е задължителен: Ето върху кои зони е най-добре да го нанасяте

22 май 2023, 10:51 часа
Реклама

Кожата ни защитава срещу вредните влияния на заобикалящата ни среда. Но, за съжаление, много жени не обръщат достатъчно внимание на нейната безопасност. Особено при нуждата от защита от слънце.

Върху кои зони е нужно да сложите крем за  защита от слънцето?

Забравяйки да си сложим слънцезащитен крем, рискуваме да нанесем големи щети на кожата си. Може да стане предразположен към появата на възрастови петна, бръчки, загуба на еластичност и тонус.

Проучване установи, че 3 от 5 жени забравят да нанесат слънцезащитни продукти върху уязвимите зони като устните, шията и деколтето. В резултат на това тези зони са изложени на ултравиолетови лъчи, което води до тяхното стареене и бърза поява на бръчки.

Освен лицето и ръцете, има няколко места по тялото, които често остават без подходяща слънцезащита.

Работят ли всъщност слънцезащитните пудри за лице?

Устни

Тънката и чувствителна кожа на устните е особено податлива на изгаряния и изсушаване. Използвайте слънцезащитен крем или червило с висок фактор за защита, за да предотвратите изгаряния и да осигурите хидратация.

Ушите и задната част на врата

Тези зони често остават незащитени от слънцето, особено ако косата не ги покрива. Сложете защитен крем върху ушите и шията си, за да предотвратите изгаряния и евентуално увреждане на кожата.

Задната страна на ръцете

Когато слагаме слънцезащитен крем върху предната част на ръцете си, опакото на ръцете ни обикновено се пренебрегва. Разпределете крема равномерно по цялата повърхност на ръцете, включително задната страна.

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

Как да нанасяме правилно слънцезащитен крем?

За пълна защита от слънцето се съобразете с тези съвети за нанасяне на слънцезащитен крем:

• Използвайте достатъчно. Сложете достатъчно количество крем за защита, за да покриете цялата област на кожата. Обикновено е необходимо около 30 ml крем, за да покрие цялото тяло.

• Не забравяйте за лицето: то е една от най-важните зони за защита. Нанесете слънцезащитен крем върху лицето си, включително бузите, носа, брадичката и челото. Ако е възможно, изберете крем със SPF, специално формулиран за лице.

• Обърнете внимание на зоните с повишена чувствителност: освен лицето, не забравяйте и други уязвими зони, като шията, деколтето, гърба, горната част на гърдите и гърба на ръцете. Разпределете крема по цялата повърхност на тези зони.

• Подновявайте периодично: Не забравяйте периодично да мажете от слънцезащитния си крем, особено след плуване, изпотяване или триене в дрехи или кърпа. Честотата на повторно нанасяне зависи от SPF на крема и условията на излагане на слънце.

• Не забравяйте, че грижата за кожата е грижа за вашето здраве и красота. Не пропускайте да защитите кожата си от вредни влияния и да се радвате на младост и красота дълги години напред.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес