Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Сънят през уикенда може да навреди на здравето на червата ви

22 октомври 2024, 16:55 часа

След дълга седмица на събуждане в ранни зори, за да стигнете навреме за работа или децата да са навън, единственото нещо, което някой иска да направи, е да спи през уикендите. Но колкото и да е хубаво да се чувствате, няколко допълнителни часа със затворени очи в събота и неделя сутрин всъщност не е най-добрият навик за сън за вашето здраве. Всъщност това може да причини известен хаос върху здравето на чревния ви микробиом, според ново изследване.

Лекар: Яжте я всеки ден, това е най-полезната ядка за червата, здравен съвет за деня, 20 октпомври

Проучване, съставено от близо 1000 възрастни, сравнява кръвта, изпражненията и чревните бактерии на участниците, които спазват редовни графици за сън (т.е. лягат си и се събуждат в последователни часове всеки ден от седмицата) и тези, които не го правят.

Изследователите откриха, че само 90-минутна разлика във времето на средната точка на съня – по средата между времето за сън и времето за събуждане – се свързва с разликите в състава на микробиома на червата.

Да, има идеална температура за сън и ето защо е важна

Големите смущения в съня, като например работата на смени, могат да имат дълбоко въздействие върху вашето здраве. Това е първото проучване, което показва, че дори малките разлики във времето на съня през седмицата изглежда са свързани с разликите във видовете чревни бактерии.

Как високата кръвна захар влияе на дебелото черво и коя стойност е опасна?

И така, какво означава това за обикновения човек? В името на вътрешния ви часовник и здравите чревни бактерии, опитайте се да се събуждате по едно и също време всеки ден от седмицата, колкото е възможно по-често (или поне да не променяте твърде много рутината си). Колкото по-редовно се събуждате, толкова по-добре тялото ви ще се уморява и заспива по едно и също време всяка вечер. Поддържайте последователна рутина за лягане, благоприятна среда за сън (удобна, изключително тъмна и хладна) и гледайте следобедния кофеин, за да ви помогне да спите по-добре.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес