Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от колагена за нашето тяло

07 февруари 2023, 11:05 часа

Колагенът е основен структурен протеин, който подпомага поддържането на еластичността на ставните връзки, допринася за нормалното състояние на съединителната тъкан и благоприятства здравето на ставите. Той е ключов компонент в костите, кожата, мускулите и други части на тялото.

Ползите от колагена

1. Подобрява здравето на кожата

Колагенът играе важна роля в укрепването на кожата – нейната еластичност и хидратация. След 30-годишна възраст тялото ви започва да произежда все по-малко колаген. Производството се забавя драстично и всяка година тялото започва да губи около 2% от естествения колаген. Това води до суха кожа и образуване на бръчки.

Приемът на добавки с колаген забавя този процес на стареене и намалява дехидратацията и бръчките. Тези добавки могат да стимулират производството и на други протеини, които помагат за структурирането на кожата ви, включително еластин и фибрилин.

Всичко, което трябва да знаем за ползите от колагена

2. Предотвратява загубата на костна плътност

Колагенът придава на костите структура и здравина. Когато колагенът в тялото започва да намалява, така и костната маса се влошава. Това може да доведе до състояния като остеопороза, която се характеризира с ниска костна плътност и по-висок риск от костни фрактури.

Проучванията отбелязват, че колагеновите добавки могат да помогнат за инхибиране на разграждането на костите, което води до остеопороза.

Проучване сред 66 жени след менопауза, които приемали 5 грама колаген дневно в продължение на 12 месеца, установява, че тези, които са приемали колаген, са показали увеличение с до 7% на тяхната костна минерална плътност в сравнение с тези, които не са приемали колаген.

3. Подобрява здравето на сърцето

Добавките с колаген могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Колагенът осигурява структура на артериите и кръвоносните съдове. Без достатъчно колаген артериите могат да станат по-малко гъвкави и еластични. При липса на колаген може да се стигне до стесняване на артериите – атеросклероза.

Има много направени изследвания, но все пак са нужни повече, свързани с колагеновите добавки и здравето на сърцето.

Колко е важен колагенът за ставите?

4. Облекчава болките в ставите

Колагенът помага за поддържане целостта на вашия хрущял, който предпазва ставите. Рискът от дегенеративни ставни заболявания, като остеоартрит, се увеличава, защото тялото губи колагена с напредването на възрастта на човек.

Някои проучвания показват, че колагеновите добавки могат да помогнат за подобряване на симптомите на остеоартрит и намаляване на общата болка в ставите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес