Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По колко фурми на ден е най-добре да се ядат?

05 май 2023, 10:52 часа

Фурмите съдържат:

Витамини: B1, B2, B4, B5, B6, B9, C, E, A, H, K, PP, ниацин и бета-каротин. Витамин А, известен още като ретинол, образува клетъчните мембрани и участва активно в синтеза на протеини.

Макронутриенти: силиций, калий, калций, магнезий, фосфор, сяра, натрий и фосфор. Например, калцият стабилизира работата на сърцето и е част от клетъчните течности. В допълнение, елементът помага в борбата с холестерола, като блокира усвояването на мазнините.

Микроелементи: йод, желязо, бор, мед, флуор, хром, манган и др. Йодът е отговорен за метаболизма на протеини, въглехидрати, мазнини и енергия в тялото. Регулира дейността на нервната система и мозъка.

Полезни свойства

Плодовете на финиковата палма стартират много полезни процеси в организма. Но във всичко трябва да знаете мярката. Следователно отговорът на въпроса "колко фурми трябва да ям на ден?" много важно. Първо, струва си да разберем защо изобщо трябва да ги ядем, какви ползи ни очакват от това:

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

·         Поради високото си съдържание на калий фурмите са една от най-често препоръчваните храни за хора със сърдечна недостатъчност. Плодовете подобряват работата на сърцето, нормализират кръвното налягане и премахват холестерола. Тези плодове възстановяват нивото на хемоглобина и подобряват състоянието на кръвоносните съдове. Освен това намаляват риска от различни видове рак.

·         Стимулира работата на черния дроб и бъбреците. Те премахват всички видове отрови от тялото, нормализират работата на червата, подобряват микрофлората му. Предотвратяване на развитието на възпалителни процеси в храносмилателния тракт.

·         Тези сушени плодове предотвратяват развитието на заболявания, свързани със слабост на скелета. Укрепва зъбния емайл и костите. Ето защо много лекари препоръчват да ядат фурми за хора на възраст. В крайна сметка, както знаете, при възрастните хора важни минерали се измиват от костите. И датите помагат да ги върнем обратно.

·         Подобрете умствената дейност. Стимулират работата на мозъка и оптимизират състоянието на нервната система. Хората, които ядат фурми всеки ден, спят по-добре. Факт е, че плодовете съдържат голямо количество мелатонин, известен още като хормона на съня. Освен това фурмите подобряват паметта.

Не изхвърляйте костилките на фурмите - вижте какво лекуват те

·         Плодовете укрепват имунната система, зареждайки тялото с огромно количество витамини. Те увеличават продължителността на живота и подобряват емоционалното състояние. Сушените плодове също съдържат елементи, които участват активно в производството на серотонин от тялото - "хормона на доброто настроение".

·         Фурмите подобряват състоянието на косата и ноктите. Тези сушени плодове забавят процеса на стареене в организма, така че много козметолози ги съветват да се консумират. Освен това фурмите подобряват състоянието на кожата.

·         Тези сушени плодове се препоръчват на бременни жени и жени, които се възстановяват след раждане. Това е така, защото фурмите помагат на тялото бързо да се възстанови и да се върне към обичайния ритъм на живот. Разбира се, те ще бъдат много полезни и за бебета. Но само след пет месеца.

По колко фурми на ден е най-добре да се ядат?

Най-оптималното количество би било от пет до десет фурми на ден. Такъв брой плодове ще даде на тялото всички необходими елементи за здравословно функциониране и няма да навреди значително на фигурата.

Най-доброто време за консумация на фурмите е преди обяд. През този период тялото приема най-добре захарта и рискът от отлагането им по страните е минимален. Освен това не ги яжте наведнъж. По-добре е да разтегнете удоволствието за цялата първа половина на деня.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес