Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха растение, което значително намалява нивата на кръвната захар след хранене

14 януари 2022, 17:40 часа

Основното правило за диабет тип 2 е правилното хранене. Докато някои храни се препоръчват от лекарите да бъдат изключени от менюто, то други трябва да се добавят заради способността им да понижават нивата на кръвната захар. Един от тях е женшенът.

Научните работници са констатирали, че женшенът понижава кръвната захар до 30 минути след хранене. Специалистите стигнаха до това заключение по време на осемседмично проучване, резултатите от което бяха публикувани в Journal of Medicinal Food. Експериментът е направен от 24 души с диабет тип 2.

Всички участници били поставени в две групи. Едната е консумирала по 3 г екстракт от женшен дневно, а другата – плацебо. В крайна сметка изследователите открили, че когато се консумира женшен на празен стомах, той предизвиква значително сшадане на нивата на кръвната захар след хранене. „Тези проучвания показват, че екстрактът от женшен е ефикасен и напълно безопасен като допълнение при лечението на диабет тип 2“, казват изследователите.

Освен това е констатирано, че растителният екстракт понижава нивата на гликирания хемоглобин и систоличното кръвно налягане. Експертите обаче подчертават, че са необходими по-обширни проучвания, за да се потвърдят резултатите.

Известно е, че съществуват хранителни продукти, които има способността да намалят нивото на глюкозата в тялото. По-специално е констатирано, че сминдухът може незабавно да намали кръвната захар с 25%.

Това растение се използва от векове не само в кулинарията, но и в традиционната медицина. Някои изследвания показват, че сминдухът дори има противоракови свойства.

Установено е също, че консумацията на сминдух в продължение на осем седмици сваля холестерола, LDL (липопротеини с ниска плътност) и VLDL (липопротеини с много ниска плътност), както и триглицеридите.

По време на експеримент на пациенти с диабет се давали 10 грама натрошени семена от сминдух дневно, които се смесвали с кисело мляко или накисвани в гореща вода.

Резултатите показват, че количеството на захар в кръвта на гладно, триглицеридите и VLDL са значително намалени (съответно с 25%, 30% и 30,6%) след приемане на семена от сминдух, накиснати в гореща вода. В същото време учените подчертават, че не се наблюдават съществени промени в случаите, когато подправката се консумира с кисело мляко.

Наскоро учените споделиха и за чай, който може да подобри нивата на кръвната захар.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес