Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орехите и техният неочакван ефект върху тялото ни

23 май 2024, 05:35 часа
Реклама

Изглежда, че орехите имат своя звезден миг. Макар че тази популярна ядка вече е известна с това, че подобрява здравето на сърцето и намалява риска от рак на дебелото черво, изследователите са открили, че тези невероятни ползи могат да се дължат на ефекта, който орехите оказват върху трилионите бактерии, живеещи в червата.

Още: 5 храни, богати на холин: Ще подобрите паметта и концентрацията си

Какво проучване са направили учените

Според малко проучване, публикувано в специализирано издание, изследователите са събрали 18 здрави възрастни мъже и жени и са ги помолили да не включват орехи или да включат 42 грама (което се равнява на една пълна с орехи длан) в диетата си за два триседмични теста. За да се изследва реакцията на организма към тази храна с високо съдържание на фибри, преди и след всеки период на изпитване на участниците са взети кръвни и фекални проби.

Какви са резултатите от проучването

Резултатите? Възрастните от групата с орехите отбелязват между 49 и 160-процентно увеличение на три вида чревни бактерии: Faecalibacterium (за която е доказано, че намалява възпаленията при изследвания върху животни), Roseburia (която може да се свърже със загуба на тегло, както и с намаляване на непоносимостта към глюкоза) и Clostridium (която има способността да произвежда бутират - късоверижна мастна киселина, която подпомага правилното функциониране на храносмилателната система).

Освен това доброволците, които са били инструктирани да консумират орехи, са показали намаляване на вторичните жлъчни киселини - киселини, които могат да увредят стомашно-чревния тракт и които са открити в по-големи количества при пациенти с диагностициран колоректален рак - както и на нивата на LDL-холестерола („лошия“ холестерол).

„Става дума за проникване в „черната кутия“ - всички микроби в стомашно-чревния ни тракт, за да се види как те взаимодействат с храната, която приемаме, и как се отразяват на здравето“, заявява в прессъобщение водещият автор на изследването Хана Холшър, доцент по хранителни науки и човешко хранене в Университета на Илинойс.

„Не съм много изненадана да чуя, че орехите имат положителен ефект върху микробиома“, казва Франсис Ларгеман-Рот, експерт по хранене. „От известно време знаем, че други растителни храни, като бобови растения, банани, лук, киви и други плодове и зеленчуци, оказват благоприятно въздействие върху червата благодарение на пребиотичните си свойства. А изследванията продължават да хвърлят светлина върху завладяващата тема за здравето на червата.“

Какво количество орехови ядки е полезно да консумираме

Още: Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Що се отнася до това колко орехи трябва да се консумират ежедневно, тя се позовава на настоящото проучване, в което изследователите са използвали по 42 грама орехи на ден в продължение на три седмици. „А това е около една трета от чаша (18-21 орехови половинки), което е и количеството, за което е доказано, че намалява риска от коронарна болест на сърцето“, добавя Ларгеман-Рот. „Това количество определено може да се впише в една здравословна диета, особено след като знаем, че само около 80 процента от енергията в орехите се усвоява - а останалото отива при гладните малки микроби.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес