Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не комбинирайте тези храни, превръщат се в отрова за тялото

16 август 2022, 06:40 часа

Дори децата знаят, че консумацията на боб и газирана вода може да доведе до неочаквани резултати. Въпреки това, съществуват редица други хранителни комбинации. Те могат да окажат негативно въздействие върху храносмилателната система и дори да ви разболеят. Запознайте се с препоръките на диетолозите и вижте кои хранителни комбинации е по-добре да избягвате.

1. Сандвич и кафе.

Когато не разполагате с време, бързата закуска е основно решение. Кажете "здравей" на сандвича със сирене и "сбогом" на неговите здравословни свойства. Простите въглехидрати в хляба възпрепятстват правилното усвояване на калция от млечния продукт и подпомагането на нервната и сърдечно-съдовата система. Освен това, ако добавите инстантно кафе, изобщо няма да придобиете ползи за здравето.

Съвет: Ако обичате сандвич със сирене, опитайте се да замените кафето с бял или зелен чай.

2. Краставици и домати.

Това е много популярна комбинация за приготвяне на лятна салата. Най-новите изследвания обаче показват, че тя нарушава биохимичните процеси в организма. Комбинацията от краставица и домат може да доведе до прекомерно калциране и подуване, а витамините, съдържащи се в нея, да не бъдат усвоени правилно.

Съвет: Консумирайте краставици и домати отделно. Например, днес може да си направите салата от домати и зеленчуци, а утре - от краставици.

7 храни, които не бива да съхранявате в хладилник

3. Картофи и месо.

Кой може да устои на пържола с пържени картофки? За съжаление, тази комбинация е доста тежка. Нишестето, съдържащо се в картофките, изисква алкалоидни храносмилателни течности, а протеините в месото - киселини. Когато се примат заедно, те просто полепват по стомаха и причиняват проблеми като киселини, гадене, газове и много други.

Съвет: Като гарнитура към месото, изберете нестероидни зеленчуци - аспержи, броколи, карфиол, зелен фасул или тиквички.

4. Паста и кайма.

Това правило важи за всички макаронени изделия. Слюнчените жлези произвеждат птиалин и амилаза, които превръщат нишестените въглехидрати (пастата) в прости захари. Когато простите захари се свържат с протеините (месото), се образува опасна химическа смес, която може да причини диабет или сърдечно-съдови заболявания.

Съвет: По-добре да консумирате пастата отделно от месото. Опитайте се да изберете макаронени изделия, направени от твърда пшеница и да ги комбинирате с билкови сосове.

5 съвета за организиране храната в хладилника

5. Бира и ядки.

Това е една от най-популярните комбинации сред студентите. Всеки обича да похапва ядки, докато пие бира. Солените храни обаче могат да доведат до дехидратация и повишено желание за консумация на още една-две (или повече) бири.

Съвет: Когато консумирате алкохол, е препоръчително да имате вода или сода под ръка, за да избегнете дехидратацията.

6. Млечни продукти и ананас.

Киселите плодове забавят храносмилането, особено сутрин. Освен това, ананасът съдържа бромелаин, ензимен комплекс, който може да причини интоксикация, когато се комбинира с млечни продукти.

Съвет: Добавете сушени сливи или кайсии вместо ананас.

7. Прясно мляко и банан.

Тази комбинация е станала много популярна сред последователите на здравословния начин на живот, защото тя е засищаща и се приготвя бързо. Някои диетолози обаче смятат, че плодовете, особено сладките, трябва да се консумират отделно. Те остават в тялото по-дълго време, забавяйки храносмилателната система, особено когато се комбинират с други храни. Що се отнася до прясното мляко, по-добре е да го пиете отделно.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес