Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не хвърляйте косата от царевица - ето за какво помага

03 септември 2024, 21:04 часа

Повечето от нас вероятно изхвърлят тънките нишки, познати като царевична коса, когато почистваме царевицата. Оказва се обаче, че тази "отпадъчна" част от царевицата има многобройни здравословни ползи и може да се използва за приготвяне на лековит чай. Царевичната коса се използва от векове в народната медицина в САЩ и Китай, благодарение на богатото си съдържание на антиоксиданти, витамини, минерали и други полезни вещества. Нека разгледаме какви са ползите от тази неочаквана съставка и защо не бива да я пренебрегваме.

Царевична коса за здравето на уринарната система

Царевичната коса има силни противовъзпалителни свойства, които я правят ефективна при лечение на уринарни инфекции. Тя защитава и успокоява лигавицата на пикочните пътища и пикочния мехур, като намалява дразненето и възпалението. Чаят от царевична коса също така помага за намаляване на бактериалния растеж в уринарната система и облекчава симптомите на възпалена простатна жлеза. Това намалява риска от образуване на камъни в бъбреците и други сериозни заболявания на пикочните пътища.

Намаляване на кръвното налягане

Хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от свойствата на царевичната коса за регулиране на кръвното налягане. Тя съдържа компоненти, които могат да инхибират действието на ангиотензин – хормони, които свиват кръвоносните съдове. По този начин съдовете остават по-гъвкави и кръвното налягане намалява. Но трябва да се консумира внимателно, тъй като по-високите дози могат да доведат до прекомерен спад на кръвното налягане.

Веднага щом научите какво лекува царевичната коса, никога повече няма да я хвърлите

Подпомагане на здравето и красотата на кожата

Царевичната коса е богата на витамин С, който е от съществено значение за производството на колаген – протеин, който придава еластичност и здравина на кожата. Чрез своите антиоксидантни свойства, тя също така предпазва кожата от увреждания, причинени от UV лъчите, което намалява риска от преждевременно стареене и хиперпигментация. Чаят или екстрактът от царевична коса може да помогне за по-здрава и красива кожа, като допринася за равномерния тен и намалява възпаленията.

Контрол на кръвната захар

При хора с диабет или тези, които имат проблеми с високите нива на кръвна захар, царевичната коса може да бъде естествено средство за контрол. Екстрактът от царевична коса помага за регулиране на нивата на кръвната захар, като стимулира производството на инсулин и подобрява функцията на панкреаса. Този природен продукт може да бъде полезен за управление на диабета, но трябва да се използва с повишено внимание и под медицинско наблюдение.

царевица, влакна, коса

Подпомагане здравето на простатата

Мъжете, които страдат от доброкачествена простатна хиперплазия (увеличена простатна жлеза), могат да намерят облекчение в употребата на екстракт от царевична коса. Проучванията показват, че този екстракт може да намали симптомите на увеличената простата и дори да има защитен ефект срещу рак на простатата.

Облекчаване на симптомите на артрит

Царевичната коса може да бъде полезна и за хората, страдащи от артритни състояния, включително подагра. Нейните противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на натрупването на пикочна киселина и облекчаване на болката и подуването. Започнете с три чаши чай на ден и постепенно намалете дозата до една чаша дневно за поддържане на облекчение.

Супер полезен чай от ЦАРЕВИЧНА коса

Подпомагане на храносмилането и намаляване на холестерола

Някои от съединенията в царевичната коса стимулират производството на храносмилателни ензими, които подпомагат усвояването на хранителни вещества и облекчават стомашните неразположения. Същевременно, консумацията на царевична коса може да понижи нивата на лошия холестерол, което е важно за здравето на сърцето и предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Възможни странични ефекти

Царевичната коса е относително безопасна за употреба, но като всяко природно средство може да предизвика нежелани реакции. При хора с алергии към царевица може да се появят кожни обриви, стомашни спазми или затруднено дишане. Освен това тя може да понижи нивата на калий и кръвна захар, затова е важно да се консултирате със специалист, преди да я включите в ежедневието си, особено ако приемате лекарства.

Царевичната коса, която често се пренебрегва и изхвърля, има множество здравословни ползи, които я правят ценен природен лек. Вместо да я изхвърляте, опитайте се да я включите в ежедневната си рутина под формата на чай или екстракт и се насладете на нейните многобройни ползи.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес