Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навици, които облекчават неприятното подуване на корема

19 декември 2023, 14:32 часа

Подуването на корема е често срещано и неприятно състояние, което много хора изпитват, често в резултат на излишни газове или натрупване на течности в храносмилателната система. Докато случайното подуване на корема е нормално, хроничното или силно подуване на корема може да бъде притеснително. За щастие възприемането на определени навици може да помогне за облекчаване и предотвратяване на неприятното подуване на корема, като насърчава здравето на храносмилателната система и цялостното благополучие.

Разумно хранене: Един от ефективните навици за облекчаване на подуването на корема е практикуването на съзнателно хранене. Бавното приемане на храна и внимателното ѝ сдъвкване спомагат за правилното храносмилане. Този навик намалява поемането на въздух, което може да допринесе за подуване на корема, и позволява на храносмилателната система да обработва храната по-ефективно.

Подут корем - 2 подправки, с които ще забравите за него

Останете хидратирани: Пиенето на достатъчно количество вода през деня е от решаващо значение за поддържане на здравето на храносмилателната система. Водата помага за омекотяване на изпражненията и спомага за редовното движение на червата, предотвратявайки запек - честа причина за подуване на корема. Билковите чайове, като например чай от мента или джинджифил, също могат да бъдат полезни за успокояване на храносмилателния тракт.

Ограничете храните, които предизвикват газове: Някои храни са известни с това, че по време на храносмилането отделят излишни газове, което води до подуване на корема. Сред тях са бобът, кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле) и газираните напитки. Въпреки че тези храни са хранителни, умерената им консумация може да помогне за намаляване на подуването на корема.

Пробиотици: Въвеждането на пробиотици в диетата ви може да подпомогне здравословния баланс на чревните бактерии. Киселото мляко, кефирът и ферментиралите храни като кисело зеле и кимчи са богати източници на пробиотици. Тези полезни бактерии подпомагат храносмилането и могат да намалят подуването на корема, като насърчават балансирания чревен микробиом.

Редовни физически упражнения: Физическата активност е от съществено значение за поддържане на цялостното здраве, включително здравето на храносмилателната система. Редовните упражнения насърчават редовността на червата и помагат за предотвратяване на запек, който може да допринесе за подуване на корема. Стремете се към поне 30 минути умерени упражнения през повечето дни от седмицата.

Диета, богата на фибри: Диетата с високо съдържание на фибри е от съществено значение за поддържане на здравословно храносмилане. Фибрите придават обем на изпражненията, като предотвратяват запек и насърчават редовното изхождане. Изключително важно е обаче да увеличавате приема на фибри постепенно, за да избегнете внезапни промени, които могат да предизвикат подуване на корема.

Подуване на стомаха? Ето как да се отървете от него с лекота

Ограничете изкуствените подсладители: Някои изкуствени подсладители, като сорбитол и манитол, са известни с това, че причиняват подуване на корема и газове при някои хора. Проверката на етикетите на храните и намаляването на приема на продукти, съдържащи тези подсладители, може да помогне за облекчаване на симптомите на подуване на корема.

Управление на стреса: Хроничният стрес може да повлияе на храносмилателната система и да допринесе за подуване на корема. Прилагането на техники за справяне със стреса, като медитация, упражнения за дълбоко дишане или йога, може да има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система.

Включването на тези навици в ежедневието ви може да допринесе за по-здрава храносмилателна система и да облекчи дискомфорта, свързан с подуването на корема. Не забравяйте, че индивидуалните реакции към тези навици могат да варират и е важно да откриете това, което работи най-добре за вашите уникални нужди и начин на живот.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес