Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натъртване на коляното: колко време е необходимо за заздравяване и как да го лекуваме

06 юни 2024, 19:44 часа

Възрастните и децата често получават различни наранявания. Контузията на коляното е най-често срещаната от тях. Тя е толкова обичайно явление, че малко хора я приемат сериозно. Липсата на навременно лечение след това се проявява с неприятни последици под формата на ниска подвижност на коляното или болезнена болка.

Натъртване на коляното: причини

Децата травмират коленете си поради естествената си невнимателност, подвижност и любознателност. Възрастните натъртват коленете си при активна дейност в опасни спортове, на лед, при пътни инциденти или при невнимателно движение. Затова се смята, че двете основни причини за синините в тази област са:

- злополучно падане върху крака;

- притискане на коляното в резултат на механично въздействие на някакви предмети.

Най-неприятната последица от натъртването може да бъде артрит и други необратими промени в тъканите, които ги разрушават и ги извеждат от строя.

6 заболявания, които причиняват болки в ставите и се бъркат с артрит

Колко време трае натъртването на коляното и как да го лекуваме?

Коляното е най-уязвимата част на крака, така че дори обикновена синина не бива да се оставя без внимание. Рехабилитацията след умерено натъртване отнема 2-3 седмици. Най-важното е да започнете лечението веднага, докато натъртването е прясно.

Първичните грижи включват следните действия:

1. Защита от нежелани натоварвания. Не натоварвайте пострадалия крак. Почивка и отдих.

2. Охлаждане. Ледът намалява дискомфорта и премахва отока. Ако се образува хематом, той е съвсем малък. Под въздействието на студа малките съдове се стесняват, така че кръвта излиза по-малко. Ако не разполагате с лед под ръка, можете да използвате бутилка с ледена вода или замразена храна.

3. Анестезия. Ако пострадалият не може да понася болка, трябва да му се предложи медикамент, който облекчава болката.

4. Натискаща превръзка от еластична превръзка или шал. Тя значително намалява кръвоизлива и отока на тъканите. Кракът се превързва плътно в отпусната и удобна за пациента превръзка.

След това е желателно пострадалият да бъде отведен при лекар, който да определи тежестта на нараняването и да окаже вторична медицинска помощ.

Натъртено коляно, какво да правя и трябва ли да потърсим медицинска помощ?

Вторичното лечение се извършва под наблюдението на лекар. Ако се е образувал голям хематом, специалистът ще направи пункция, за да изсмуче натрупаната кръв. Процедурата е неприятна, но помага за бързото премахване на дискомфорта и отока. Най-често лекарят предлага на пациента локална терапия:

- прилагане на мехлеми;

- прилагане на компреси;

Ако няма усложнения, след една седмица можете да приложите физиотерапия, която има благоприятен ефект върху регенерацията на тъканите. Последният етап е лечебна физкултура и специални упражнения, които помагат за заздравяването на коляното.

Облекчете болките в колената нощем с тези народни средства

Наранявания на коляното от падане: симптоми

За да разпознаете навреме натъртването, трябва да се запознаете с характерните му симптоми. Първите признаци са:

- остра непоносима болка в ясно локализирана област;

- промяна в цвета на кожата на мястото на нараняването (кожата става лилаво-синя);

- подуване и оток на ставата;

- ограничаване на движенията.

При контузията кожата е засегната, като се образува разранена повърхност. Въпреки че в някои случаи кожата може да остане без наранявания. Мускулите реагират на увреждането на тъканите със силен болезнен спазъм. Лигаментите и хрущялите играят важна роля за подвижността на коляното и тяхната повреда води до сериозни последици. Кръвоносните съдове са много деликатни и могат да се спукат при силен удар. Кръвта се натрупва под кожата или в ставната кухина, което води до образуване на хематом.

В особено тежки случаи човек може дори да загуби съзнание от болковия шок. По-добре е незабавно да потърсите медицинска помощ.

Раните и порязванията, всяко кървене изискват незабавна помощ.

Какво да направите:

1. Ако има малко кръв, измийте раната и поставете стерилна превръзка, за да избегнете инфекция. Ако има много кръв - например тежко порязване - затворете раната и поставете притискаща превръзка. В случай на много силно кървене, когато е увредена артерия и има риск от голяма загуба на кръв, приложете турникет.

2. Винаги се поставя турникет над раната за максимум 1 час. Не забравяйте да отбележите времето, когато е приложен турникетът. Ако това е направено правилно, на крайника не може да се усети пулс.

3. Турникетът не трябва да се прилага върху крайник с две кости - само върху рамото или бедрото.

4. Ако пострадалият е загубил много кръв, е необходимо да се поддържа необходимият обем течност в организма. Дайте 2-3 литра топла сладко-солена вода (2 супени лъжици на литър), която трябва да се пие на малки глътки.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес