Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли тази диета да помогне за намаляване на риска от когнитивни проблеми

30 септември 2023, 12:30 часа

Ново проучване изследва данни от над 6000 доброволци, които са спазвали средиземноморска диета.

Изследователите установиха, че стриктното спазване на диетата е свързано с по-голяма когнитивност и по-малко влошаване на паметта.

Средиземноморската диета може да помогне за намаляване на риска от когнитивен спад и деменция, според ново изследване.

Средиземноморска диета, свързана с по-добро познание

От групата 35,8% са се придържали слабо към средиземноморската диета, 45,4% са се придържали умерено към нея, а 18,8% са се придържали стриктно към хранителния план.

Изследователският екип установи, че стриктното спазване на диетата е свързано с по-голяма когнитивност и по-нисък риск от учене и влошаване на паметта в сравнение с тези, които не се придържат към диетата.

Според изследователите констатациите предполагат, че стриктното придържане към средиземноморската диета може да намали риска от когнитивен спад и болестта на Алцхаймер сред испаноговорящото и латиноамериканското население.

Учени: Тези професии увеличават риска от деменция

Въпреки че „средиземноморските диети“ постоянно се свързват с намален риск от деменция, това проучване ни напомня, че вместо нещо специфично за определена диета – с даден етикет или свързано с която и да е култура – ползите идват от яденето на големи количества храни които помагат за поддържане на мозъчната производителност и здраве и избягване или ограничаване на тези, които вероятно причиняват вреда.

Как диетата влияе на когнитивните способности

Навиците за здравословен начин на живот отдавна се свързват с по-нисък риск от деменция, дори сред тези, изложени на риск от развитие на състоянието.

Изследванията показват, че възпалението е тясно свързано с хроничните заболявания. Възпалението също е свързано с натрупването на плаки в мозъка, които се характеризират с болестта на Алцхаймер.

Има много хранителни и епидемиологични проучвания, които показват, че здравословните диети - като средиземноморската диета - намаляват възпалението.

Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да забавим стареенето и когнитивния спад, е да ядем много здравословна, противовъзпалителна и предимно растителна диета, като средиземноморската диета.

Съвети за придържане към средиземноморската диета

Средиземноморската диета е лесна за спазване от повечето хора. Количеството храна, което трябва да ядете – вие ядете толкова, колкото ви е необходимо в зависимост от размера на тялото и нивото на активност.

Проучването също така показва, че не е необходимо да изоставяме нашата култура, вкусове или хранителни предпочитания, за да поддържаме здравословна за мозъка диета.

По-скоро, в рамките на нашите харесвания и нехаресвания, можем да се стремим да включим щедри количества полезни за мозъка храни и да избягваме или ограничаваме тези, които е най-вероятно да навредят.

Как болничният престой се превръща в ужас за хора с деменция. Потискащи истории от клиниките

Средиземноморската диета се състои от ядки, семена и зехтин заедно с храни на растителна основа, включително плодове, зърнени храни, бобови растения и зеленчуци. Риба, птиче месо, яйца и млечни продукти също са ключови компоненти на средиземноморската диета.

Можете също да ядете средиземноморска диета, която е изцяло на растителна основа и включва масла от орехи и водорасли за омега-3 мастни киселини.

Червеното месо, преработените храни и маслото трябва да се избягват.

Спазването на този тип диета е не само изключително добро за вашето лично здраве и познавателни способности, но също така е здравословно и полезно за околната среда и изменението на климата.

Средиземноморската диета може да помогне за намаляване на риска от когнитивен спад и деменция, според нови изследвания, според нови изследвания. Диетолозите казват, че средиземноморието има силно противовъзпалително действие, което помага в борбата с развитието на хронични заболявания.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес