Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Листата на морковите са вълшебни. НИКОГА не правете грешката да ги хвърляте!

09 септември 2021, 13:30 часа
Реклама

Кой да предположи, че листата на морковите са способни да направят чудеса със здравето ни?! Обикновено сме свикнали да ги изхвърляме, ако отглеждаме този кореноплоден зеленчук в дома си. Хората, които го купуват от магазина, дори не виждат листата на морковите.

Ползите от тях обаче са толкова много, че в никакъв случай не ви съветваме да ги хвърляте.

Разбира се, тук става въпрос единствено за онези морковени листа, които не биват третирани с химикали. Не казваме, че е лесно да се доберете до зеленчуци, отглеждани по природосъобразен начин, особено ако населявате големия град, но все пак не смятаме, че е невъзможно.

За какво е полезна зелената част на морковите

Бъбреци

Да, зелената част на морковите е изключително полезна за бъбреците. Веществата, които се съдържат в нея, способстват правилното функциониране на този орган от човешкото тяло. Отделно от това морковените листа са източник на витамин К. Именно той спомага за пречистването на кръвта и надбъбречните жлези.

Помагат в борбата с остеопороза

Може и да не знаете, но в зелената част на морковите се съдържа калий, който спомага за понижаване на кръвното налягане, както и помага в борбата с остеопорозата.

Спират кървенето на венците

В миналото листата на кореноплодните са били ползвани като антисептично средство. Бабите и дядовците ни са ги дъвчели и по този начин са прекратявали болезнените афти и кървенето на венците. Тази част от морковите се справя и с лошия дъх.

10 причини защо морковите са полезни

Тук е моментът да споменем, че листата не могат да се съхраняват особено дълго време. Нашият съвет е почти мигновено да им намерите приложение, ако искате да се възползвате от техните магически свойства, а не да губите време.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес