Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Този билков чай регулира хормоните

14 октомври 2024, 13:34 часа

Чаят от мента е ценен в световен мащаб заради успокояващите си свойства, фин, освежаващ аромат и специфичен вкус. Той не само стимулира сетивата ни, но носи и редица потенциални ползи за здравето.

Вижте още: Чай от магданоз - понижава холестерола и лекува анемия

Всъщност „мента“ е по-широк термин, който включва няколко вида растения, казва Мелиса Аззаро, диетолог от Ню Хемпшир, която непременно подчертава, че ментовият чай практически не съдържа калории.

Листата от мента са естествен източник на различни основни хранителни вещества, според Министерството на земеделието на Съединените щати, включително витамини А и С. Азаро също така посочва, че ментата е богата на антиоксиданти. Все пак трябва да се каже, че консумацията на листа от мента осигурява повече антиоксиданти в сравнение с ментовия чай.

Една от уникалните характеристики на ментовия чай е наличието на ментол. Това съединение се свързва с различни ползи за здравето, като облекчаване на храносмилателни проблеми и главоболие.

Ползи за здравето и чай от мента

По-добро храносмилане

Чаят от мента подобрява храносмилането, отчасти благодарение на ментата. Това органично съединение може да има спазмолитично действие, което означава, че отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и улеснява по-бързото преминаване на храната през нашата чревна система. Поради това е полезно за хора, които искат да отслабнат.

Проучване от 2023 г., публикувано в списанието Current Pharmaceutical Design , съобщава, че компонентите на мента могат да помогнат за облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва.

Здраве на дихателната система

Понастоящем няма достатъчно доказателства, че ментовият чай влияе пряко на здравето на дихателните пътища, но е потвърдено, че вдишването на мента може да действа като естествен деконгестант, потенциално помагащ за разграждането на слузта и секретите. Някои други свойства на този чай също могат да помогнат за облекчаване на суха кашлица и възпалено гърло, осигурявайки временно облекчение.

Психично здраве

Ментолът в ментовия чай има успокояващ ефект, който може да помогне за намаляване на стреса и релаксация, предполага проучване от 2021 г. Освен това чаят от мента може да подобри фокуса и когнитивната функция.

Ползи за оралното здраве

Азаро напомня, че ментовият чай може да помогне за освежаване на дъха, тъй като ментата има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да бъдат полезни за оралното здраве. Важно е да се отбележи, че въпреки че този чай може да допринесе за здравето на устната кухина, той не е заместител на редовното миене на зъбите, почистването с конец и посещенията при зъболекар.

Необходими са повече изследвания, за да се разберат напълно ефектите на ментата върху оралното здраве.

Вижте още: Кардиолог: Първият симптом на висок холестерол се появява в очите

Антимикробни и антивирусни свойства

Интересното е, че има предварителни доказателства от лабораторни изследвания, които предполагат, че този чай има антивирусен ефект, ефективен срещу вируса, който причинява covid-19, според проучване от 2022 г., публикувано в списание BMC Biology .

Чаят от мента обаче не трябва да се счита за самостоятелно лечение на инфекции. Важно е да се има предвид, че тези свойства могат да поддържат естествените защитни сили на организма и да повлияят на укрепването на имунитета, но не са заместител на професионален медицински съвет или лечение.

Хормонални ползи

Друг важен аспект на ментовия чай е потенциалното му въздействие върху хормоналното здраве. Изследванията показват, че ментата има антиандрогенни свойства. Андрогените са хормони като тестостерон. Това може да бъде полезно при състояния като синдром на поликистозни яйчници, според проучване, публикувано в Journal of Ovarian Research .

Изследванията в тази област са недостатъчни и все още продължават, така че чаят не трябва да се консумира като заместител на предписаните лечения

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес