Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар разкри полезни или вредни са млечните продукти

13 май 2023, 15:33 часа

Има ли баланс между ползите и вредите от редовното консумиране на млечни продукти? Преценете сами като анализирате резултатите от многобройните проучвания по този въпрос. Като основни вреди, специално при кравето масло, сметаната, и пълномаслените млека и сирена, се посочва, че в тези продукти се съдържат значителни количества мазнини и наситени мастни киселини, което е сериозна предпоставка за затлъстяване и болести на сърдечно-съдовата система. Това ги прави непрепоръчителни за включване в различните видове диети, особено на такива, които целят трайно понижаване на телесното тегло.

Колкото се отнася до млякото обаче, млечната киселина, получена при въздействие на изобилието от млечнокисели бактерии в него, потиска развитието на вредоносни микроорганизми в червата и така предпазва организма да бъде атакуван от различни болести. От друга страна, калцият в млечните продукти е микроелемент с жизнено важно значение за изграждането на стабилна костна система и здрави зъби; силно занижено присъствие на млечни продукти в ежедневното меню е предпоставка за развитие на остеопороза.

4 ползи, които пиенето на прясно мляко ще ви донесе

Специално в киселото мляко се съдържат пробиотици, в които има и живи микроорганизми; те проявяват ярко изразена антимикробна активност, потискайки размножаването на вредните микроби в храната и червата и така свеждат до минимум чревните разстройства, обикновено придружени с вредоносно обезводняване. Нещо повече, доказано е, че въпросните млечнокисели бактерии имат и ефекта да намаляват канцерогенните елементи и ензими в правото черво, така че се явяват важен елемент за превенцията срещу рак.

Други ползи от ежедневно консумиране на забележими количества млечни продукти е, че по този начин намалява риска от инсулти или/и инфаркти, дължащи се на трайно високи стойности на „лошия“ холестерол в кръвта, който се отлага по артериалните стени, и така ги стеснява и склерозира.

Полезно ли е прясното мляко?

Специално при сирената, позитивния ефект от тяхното консумиране по отношение на сърдечносъдовата система е резултат от високото съдържание на витамини от група В и микроелементите калий и калций. Освен това, техният нисък гликемичен индекс не позволява, дори при твърде интензивната им консумация, да се получава скок в нивото на кръвната захар, което означава намален риск от поява на диабет.
Сирената забавят и усвояването на въглехидратите, което позволява те да бъдат обработени от организма без това при това да нараства риска от диабет и затлъстяване.

Значителното количество калций в млечните продукти обуславя неговата роля по отношение на стабилизиране на инсулиновата секреция и, намалявайки излишните количества на този хормон в тялото, не позволява натрупването на мастна тъкан, а същевременно, създава условия за клетъчна резистентност към него.

При това положение е закономерно, по малките градчета, и главно по селата, да преобладават възрастни хора и дори дълголетници. До голяма степен това се дължи, освен на ниското ниво на ежедневния стрес, и на консумирането от тях на млечни продукти, които те сами са си произвели.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес