Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар предупреди кой не трябва да яде бульон

10 март 2023, 11:22 часа

Бульонът несъмнено е една от най-популярните супи у нас. Сгряващ и ароматен, той е идеалното допълнение към всяко ядене. Българите му се отдават с удоволствие, оценявайки неговия уникален вкус. Не всеки обаче трябва да посяга към допълнителна порция. Ето кои хора не трябва да ядат бульон.

Здравословен ли е бульонът?

Бульонът е безспорният крал на супите. Посягаме към него, когато имаме симптоми на настинка и грип, лекуваме с него махмурлук и поддържаме имунитета си. За много от нас няма по-здравословна супа от популярния бульон, приготвен на основата на месо и пресни зеленчуци. Интересното е, че не всеки трябва да посяга към нея.

Пригответе у дома вкусен и полезен домашен бульон!

В основата на приготвянето на бульон трябва да бъде изборът на проверени, непреработени съставки. Добрата супа е тази, която се приготвя изключително на основата на здравословни зеленчуци и прясно месо. Ето защо, преди да я приготвите, е добре да знаете произхода на костите, използвани в бульона. Ако костите съдържат тежки метали, те могат да се прехвърлят в течността, а такава супа, консумирана редовно, може да увеличи количеството на токсините, което силно ще натовари организма.

Не се препоръчва да се дава бульон на деца преди навършване на 7-8-месечна възраст. Консумацията на бульон е противопоказана и при лесносмилаеми диети, препоръчва се при възпаления и заболявания на жлъчните пътища, чернодробни заболявания и панкреатит или колит. 

Кой не може да яде бульон?

Яденето на бульон може да предизвика много неприятни симптоми при някои хора - от главоболие до упорит запек. Това е така, защото по-дългото готвене на супата увеличава съдържанието на хистамин. Затова хората с непоносимост към него могат да се оплакват от досадни проблеми.

Как да си направим домашен бульон за вкусна супичка без никакви Е – та?

Бульоните могат да бъдат проблематични за хората с непоносимост към хистамин поради значителното им съдържание на хистамин. Симптомите включват главоболие, сърбеж по кожата, обриви, болки в корема, диария, симптоми на тревожност. Ако изпитвате такива симптоми след консумация на бульони, откажете се от тях за известно време, но в същото време обърнете внимание на причините.

Хистаминовата непоносимост често се свързва с дисбаланс в чревните бактерии. Бульонът може да навреди и на тези, които страдат от камъни в бъбреците. Той дори е забранен за пациенти с подагра.

Бульонът е най-добре да се консумира веднъж седмично, за обяд или на вечеря, когато тази супа най-често попада на трапезите ни. Когато консумирате бульон, е добре също така да похапвате всички моркови и други зеленчуци, които са се сварили в него. Това е допълнителна доза здраве.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес