Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време трябва да се пият хранителните добавки, за да усетите ефекта им?

18 септември 2022, 13:05 часа

Въпреки че специалистите препоръчват да се даде предимство на рационалното хранене пред приема на витамини и добавки на хапчета, има случаи, в които лекарят дори ни препоръчва засилен прием на хранителни добавки. Как например ще попълните липсите си на витамин Д, ако няма слънце, а той не се синтезира чрез храната в достатъчни количества? В този и редица други случаи, при определени заболявания, хронични проблеми, преумора или бедна диета приемът на хранителни добавки може да е от решаващо значение за запазване на здравето ви. Може да откриете много информация за различните брандове, добавки, какви функции подпомагат и прочие, но дори необятното интернет пространство е бедно на сведения колко време трябва да се пият хранителните добавки, за да са ефективни и да постигнат целите си. Въпросът безспорно е от ключово значение, тъй като е възможно:

  • да преустановите приема по-рано и да не постигнете търсената ефективност,
  • да решите, че въпросната добавка не е качествена и ефективна и да предприемете смяна, а да се окаже, че просто не сте ѝ дали нужното време да постигне целите си.

И в двата случая ще загубите поради незнание. Информираността колко време трябва да се пият хранителните добавки, за да постигнат целите си, ще ви помогне да не правите погрешни предположения, избори и заключения.

Тази хранителна добавка увеличава два пъти риска от деменция при жените

Колко време се пият хранителните добавки?

Ако очаквате да прочетете точен брой дни, ще ви разочароваме – това не е възможно да се определи, тъй като зависи от редица фактори, сред които:

  • здравословно състояние,
  • недостигът на витамините или минералите, които приемате чрез добавката, в тялото ви към момента на стартиране на приема,
  • целта на приема – профилактика, лечение или друга,
  • качеството на добавката,
  • възраст,
  • скорост и възможност за усвояване,
  • вид и форма на витамините – под формата на инжекция при сериозен недоимък, който се лекува в болнична среда, ефектът е бърз, при мастноразтворими витамини и прием през устата – значително по-бавен,
  • бионаличност и други.

Все пак има приблизителен срок, който се счита за оптимален и който разглежда всички тези фактори като цяло. Специалистите препоръчват да дадете минимум време на една хранителна добавка от няколко седмици до няколко месеца. Витамин Д например се натрупва бавно в организма и е нужно повече време, понякога седмици, за да усетите ефекта, а други витамини действат значително по-бързо. И все пак времето от 3 до 6 седмици ще е достатъчно в повечето случаи, ако започнете прием на хранителна добавка под формата на хапчета, за да усетите разликата и да разберете как тя действа на тялото ви.

5 хранителни добавки, от които трябва да се откажете още сега

Защо видът и формата са толкова важни, за да отговорим на въпроса колко време трябва да се пият хранителните добавки?

Видът и формата са вероятно сред най-важните фактори, отговарящи на въпроса колко време трябва да се пият хранителните добавки, за да усетим ефекта им. Ако сте обезводнени например и ви влеят електролити, ще ги усетите почти веднага. Ако ви липсва витамин Д, ще са ви нужни месеци, за да се оправите. Това е огромна разлика, която затруднява поставянето на срок за прием, общ за всички добавки. Винаги, когато се колебаете, изчетете препоръките от производителя, консултирайте се с лекар, потърсете допълнителна информация за конкретната добавка и съдържанието ѝ – какви витамини съдържа и колко дълго следва всеки от тях да се приема. Всичко това ще ви помогне да си отговорите на въпроса колко време трябва да се пият хранителните добавки. 

  • Течните мултивитамини са по-бързо ефективни в сравнение с капсулите.
  • Капсулите и таблетките имат ограничени дози, така че може да не са в състояние да осигурят максимални ползи за тялото.
  • Приемът в болнична обстановка означава прием на лекарство, а не просто на добавка, която може да купите сами без рецепта, и винаги дава най-бързи резултати.

Статията има само информативен характер и не замества консултацията с лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес