Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко полезно е да пием вода преди лягане?

15 август 2024, 17:33 часа

Може да не искате да пиете вода директно преди лягане. Избягвайте да пиете вода или други течности поне 2 часа преди сън, за да предотвратите събуждане през нощта.

Кога е най-подходящото време за вода с лимон

Здравословно ли е пиенето на вода преди лягане

Трябва да пиете вода всеки ден, за да може тялото ви да функционира правилно. През целия ден - и докато спите - губите вода от дишането, изпотяването и изхождането от храносмилателната система.

Някои хора пият чаша вода преди лягане, за да останат хидратирани през нощта. Но изследователите се съмняват дали пиенето на вода преди лягане е здравословно.

Водата и прекъснатият цикъл на съня

Пиенето на вода преди лягане може да увеличи броя на уриниранията през нощта.

Отделянето на урина намалява през нощта, което ви позволява да спите шест до осем часа без прекъсване. Изпиването на чаша или две вода преди лягане може да промени този цикъл.

Лишаването от сън също може да повлияе неблагоприятно на здравето на сърцето ви. Липсата на сън може да повлияе на потенциала за развитие на:

  • високо кръвно налягане
  • високи нива на холестерол
  • наддаване на тегло

Според проучване от 2019 г. възрастните, които спят по-малко от шест часа през нощта, са изложени на повишен риск от инсулт или инфаркт.

Възрастта също може да играе роля във вашия сън и цикъл на урина. Колкото по-възрастен ставате, толкова по-вероятно е да развиете свръхактивен пикочен мехур. Това може да е свързано с медицински състояния, които могат да повлияят на функцията на пикочния мехур, като намаляване на когнитивната функция поради деменция или инсулт, който ще затрудни мозъка ви да предава сигнали на пикочния мехур. Захарният диабет и доброкачествената хипертрофия на простатата също могат да повлияят на функцията на пикочния мехур.

1. Подобрено настроение

Според проучване от 2014 г., лишаването от вода може да повлияе негативно на настроението ви, което може да повлияе на цялостния ви цикъл сън-събуждане.

Проучването изследва общо 52 субекта с висок (22) и нисък (30) прием на течности. Хората, които обикновено пият много вода, не са толкова спокойни и не изпитват толкова много положителни емоции, когато не могат да пият толкова, колкото обикновено.

Тези с нисък прием на течности показват увеличение на положителните емоции, удовлетворението и спокойствието, когато увеличат приема на вода.

2. Естествен почистващо средство

Пиенето на вода - по-специално гореща или топла вода - е един естествен начин за подпомагане на детоксикацията на тялото и подобряване на храносмилането.

Топлата вода засилва кръвообращението, помага на тялото ви да разгражда отпадъците и увеличава отделянето на пот. Изпотяването ще ви накара да загубите малко течност през нощта, но също така ще премахне излишните соли или токсини и ще почисти клетките на кожата.

Пиенето на топла вода преди лягане ще ви поддържа хидратирани през нощта и може да помогне на тялото да се освободи от нежеланите токсини. Може също да помогне за облекчаване на болка или спазми в стомаха.

Ако обикновената вода е твърде мека или ако се опитвате да победите настинка, помислете за добавяне на лимон към водата преди лягане. Това може да придаде интересен вкус на водата, а лимонът съдържа и витамин С, допълнително предимство, което може да помогне за засилване на имунната ви система, докато се бори с инфекциите.

Защо трябва да пиете хладка, а не студена вода в жегите?

Кога е най-доброто време за пиене на вода

Пиенето на вода преди лягане има редица предимства, но пиенето твърде близо до времето за лягане може да прекъсне цикъла ви на сън и да повлияе отрицателно на здравето на сърцето.

Трябва да пиете достатъчно вода през целия ден, за да избегнете дехидратация и да предотвратите прекомерния прием на вода през нощта. Един признак на дехидратация е тъмната урина. Ако пиете достатъчно вода, урината ви трябва да е светложълта до бистра на цвят.

Пиенето на осем чаши вода на ден е полезна цел, но този брой може да варира от един човек на друг. Може да се наложи да пиете повече вода в зависимост от нивата на активност, времето или ако сте бременна.

Някои най-добри практики за поддържане на хидратация включват:

  • увеличаване на приема на зеленчуци и плодове, тъй като те съдържат голям процент вода
  • пиене на чаша вода с всяко хранене
  • пиене на вода преди и след тренировка
  • пийте вода, когато сте гладни, защото понякога жаждата се бърка с глад

Важно е да пиете достатъчно вода през деня, но може да бъде разрушително, ако пиете директно преди лягане. Избягвайте да пиете вода или други течности поне два часа преди сън, за да предотвратите събуждане през нощта.

Ако пиенето на вода преди лягане ви е причинило нередовни симптоми, говорете с вашия лекар или диетолог. Те могат да ви помогнат да определите какво количество вода е най-добро за вашата диета и цялостното ви здраве.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес