Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко чесън може да се яде най-много на ден?

06 юли 2023, 15:00 часа

Чесънът се употребява широко в кулинарията за подправяне и овкусяване на храна - обаче се ползва в народната медицина и като природно лекарство, допълващо основното лечение на най-различни здравни проблеми.

Ето какво разказва за ползотворните функции на чесъна д-р Татяна Занин

Чесънът е богат на серни съединения, особено алицин, който придава характерната му миризма и е един от основните фактори за неговите функционални свойства.

Основните ползи от чесъна са следните.

1. Борба с бактерии, гъбички и вируси

Алицинът в чесъна придава неговото силно антимикробно действие, защото потиска разпространението и растежа на гъбички, вируси, бактерии. Той също спомага за унищожаването на патологичните бактерии и токсините, които нападат и увреждат чревната флора.

2. Предотвратява рисковете за рак на дебелото черво

Поради алиина и алицина, които представляват съединения на сярата, чесънът оказва и силно антиокислително действие - така пречи за формирането на свободни радикали, като пази клетките на организма. Тези съединения помагат също за стимулиране на определени ензими, които пречистват организма от агентите, провокиращи такова опасно заболяване като рак на дебелото черво.

3. Пази сърдечното здраве

Чесънът помага за сваляне на степента на „лошия" холестерол, също на триглицеридите в кръвта, като инхибира тяхното окисляване. По този начин редуцира рисковете от атеросклероза – а тя може да доведе до възникването на сърдечно-съдови усложнения. В допълнение, чесънът спомага при регулиране на кръвното налягане; проявява и способност да подобрява кръвообръщението, намалявайки налягането върху кръвоносните съдове. Той също така активно съдейства за предотвратяването на формиране на съсиреци.

Какво ще се случи, ако ядем по една скилидка чесън на ден?

4. Лечение на възпалителни процеси

Серните съединения, които са налице в чесъна, имат също противовъзпалително въздействие, като ограничават реакцията на организма към дадени заболявания, причиняващи хронично възпаление. Така чесънът може да бъде употребен при някои възпалителни процеси с цел намаляване на болката и регулиране на отговора на имунната система.

5. Избягване на респираторни усложнения

Чесънът стимулира дихателните функции поради своите антисептични и отхрачващи свойства, които облекчават дишането. Затова може да се ползва в лечението на настинки, грип, бронхит, кашлици, астма и други белодробни проблеми.

6. Поддържа мозъка здрав

Благодарение на антиоксидантното и противовъзпалително действие на алицина и сярата, както и поради съдържанието на холин и селен, редовното консумиране на чесън помага в защитата на мозъчните клетки и намалява уврежданията от свободните радикали, причиняващи невродегенеративни тежки заболявания като деменция, Алцхаймер и др. Затова чесънът е хранителна подправка със сериозен потенциал за възстановяване на паметта и възприемането на нова информация, подобрявайки здравето на мозъка.

По колко чесън да ядем на ден, за да бъдем здрави?

7. Помага за контролиране на диабета

Изследвания сочат, че чесънът има антидиабетни свойства благодарение на способността му да повишава секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса. По този начин улеснява функционирането му и спомага за предотвратяване и контрол на диабета.

В това видео д-р Татяна Занин ни разказва за плавните ползи от чесъна (използвайте езиковите настройки за надписи на български език). 

Как да използвате чесъна?

Ако искате да извлечете максималните ползи, трябва да консумирате от 1 до 3 средно големи скилидки чесън на ден. Съветът за увеличаване на неговата полезна сила е да го накълцате или смачкате и да престои така 10 минути преди консумиране – по този начин се увеличава количеството алицин, който е основният фактор за неговите полезни свойства.

Чесънът може да бъде ползван при подправяне на месни ястия, салати, сосове и паста, например. Може да се направи чеснова вода ​​или чеснов чай - при честа консумация те понижават степента на холестерола и предпазват сърцето.

Внимание! Статията е само за информация, като не предлага медицински упътвания. Обръщайте се винаги към специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес