Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са забранените храни през лятото при високо кръвно налягане?

22 август 2023, 15:00 часа

Хипертонията е състояние, при което пациентът страда от претоварване на сърцето. Някои храни, особено през лятото, също допринасят за това претоварване. Но знаете ли какво не можете да ядете, ако имате високо кръвно?

Д-р Илейн Павоски обяснява в какво се състои проблемът. 

1. Сол или натрий

Солта е богата на натрий - една от основните причини за повишено кръвно. Това вещество влияе върху баланса на течностите в кръвта и повишава кръвното. Известно е, че приблизително 40% от готварската сол се състои от натрий Препоръката на AHA (American Heart Association) е консумацията да бъде под 2300 мг натрий на ден, което е еквивалентно на 1 чаена лъжичка сол. Големият проблем е консумацията на индустриализирани храни, в които се добавят прекомерни количества натрий. Продуктите с най-много натрий са:

- хляб;

- безалкохолни напитки;

- индустриализирани сокове на прах;

- готови закуски;

- пълнени бисквити;

- замразени ястия.

Лекар разкри какво се случва с кръвното, ако пиете малко алкохол

2. Колбаси

Колбасите са шампиони, когато става дума за „прикрит“ натрий, тъй като консервирането и стабилизирането на този тип храни се извършва чрез сол - като бекон, шунка, мортадела, наденици, салами. Същото положение е и при сирената, в които обикновено се добавя голямо количество натрий чрез солта, и трябва да се избягват от хора, страдащи от високо кръвно.

3. Замразени храни

Пици, лазаня и замразени хамбургери са някои примери за продукти, които, освен, че са с високо съдържание на натрий, съдържат и голямо количество наситени мазнини и захар в състава си. Това също повишава риска от развитие на проблеми като повишен холестерол и триглицериди. Само в една готова лазаня има повече от 3000 мг натрий, което надхвърля целия дневен лимит.

4. Туршии и консерви като цяло

Туршията е консерва, която се нуждае от сол, за да не се разложи, което прави храната годна за консумация по-дълго време. Консервите по принцип цяло са богати на сол, за да се предотврати развалянето им. Същото е положението и и с консервираната царевица, палмовите сърца, граха и маслините, към които се добавя голямо количество сол, за да останат годни за консумация повече от 1 година. Известно е, че колкото по-дълъг е срокът на годност на една консерва, толкова по-голямо количество натрий съдържа.

Кой алкохол сваля кръвното и кой го повишава?

5. Супи и подправки на прах или кубчета

Готовите супи, също и юфки, които се приготвят до 3 минути, са примери за храни, пълни с прикрит натрий. Голямото количество натрий се съдържа в подправките, които овкусяват супата или юфката; то може да надвишава 1000 мг натрий на опаковка и да достигне приблизително 2000 мг в някои марки.

6. Доматени сосове и пюрета

Две супени лъжици готов доматен сос или пюре съдържат приблизително 5% от допустимото количество натрий за целия ден.

7. Захар

Захарта също е част от списъка с храни, които променят здравето на пациентите с хипертония. Тя причинява високо кръвно, понеже допринася за наднормено тегло и затлъстяване. Тези две състояния са една от основните причини за високо кръвно както при възрастни, така и при деца. Това включва бяла трапезна захар, както и храни, богати на тази съставка, от типа на преработени сокове, сладкиши и десерти.

8. Алкохол

Алкохолните напитки също допринасят за повишаване на налягането, когато се консумират в излишък. За „излишък“ се смята количество над 50 г концентриран алкохол за мъже и над 25 г за жени дневно.

9. Подправки

Майонезата, горчицата и кетчупът са подправки, богати на натрий, които много хора консумират, без да знаят какво поглъщат. Същото важи и за готовите дресинги за салати, които освен голямо количество сол съдържат и наситени мазнини, хидрогенирани мазнини и захар.

Внимание! Статията е само информативна. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес